Noviny: Šéfovi ČSSD hrozí nebezpečí. Jde o výsledek

03.09.2013 8:54

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potřebuje přesvědčivé vítězství ve volbách, aby mohl být premiérem a zůstat ve vedení ČSSD. Hospodářské noviny píší, že jinak by se události mohly vyvíjet podle špidlovského scénáře. Podle politologa Lukáše Jelínka je snahou prezidenta Zemana oslabit ČSSD a také ji do značné míry ovládat.

Noviny: Šéfovi ČSSD hrozí nebezpečí. Jde o výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka podle Hospodářských novin ustál „plán Špidla“. Po hlasování na ústředním výkonném výboru, kdo bude volebním lídrem ČSSD, získal 57 procent hlasů. Na rozdíl od bývalého předsedy Vladimíra Špidly, který se ocitl dříve v obdobné situaci, však pokles podpory ve straně nevzal jako důvod k rezignaci. HN píší, že další kolo ho čeká po volbách.

Politolog Lukáš Jelínek pro HN uvedl, že Bohuslav Sobotka prý bude potřebovat větší „trumf“, pokud chce být po volbách premiérem a zůstat předsedou ČSSD. Deník v této souvislosti poukazuje na výrok prezidenta Miloše Zemana, že sestavením vlády pověří „představitele vítězné strany“, kterého mu strana doporučí. Zde deník připomíná dělení strany na Zemanovy příznivce a naopak na ty, kteří podporují Bohuslava Sobotku.

Podle Lukáše Jelínka by Sobotkovi prospěla přesvědčivá výhra ČSSD ve volbách, alespoň prý nad třicet procent hlasů. „Pokud bude stačit Sobotkovi jediný partner, ať už KSČM nebo lidovci, v ten moment začnou plány Miloše Zemana kolabovat,“ říká Jelínek.

Cílem je oslabit ČSSD

Deník HN píše, že jedním z hlavních cílů Miloše Zemana je oslabit ČSSD. Čím nižší volební výsledek, tím větší prostor prý vzniká pro uskutečnění plánů Miloši Zemanovi. Hlavním Zemanovým ambasadorem je prý v ČSSD její první místopředseda Michal Hašek. Ten se již mnohokrát nechal slyšet, že ČSSD by neměla válčit s levicovým prezidentem. „Měli bychom dlouhodobě využít bonusu levicového prezidenta. Válka s ním není pro sociální demokracii autentické téma,“ řekl Hašek.

Podle politologa Jelínka může i další vývoj kopírovat špidlovský scénář. „Ve chvíli, kdy by se nynější předseda ČSSD stal premiérem, Sobotku co nejvíce sešněrovat, co se týká výběru ministrů. A pak mu šlapat na paty z poslaneckého klubu, hledat sebemenší chybu a odchylku od programu,“ vysvětluje Jelínek. V tomto ohledu už prý na Zemanově straně stojí strategický spojenec – bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…