Noviny: Zabránit Janouškovi v případném útěku za hranice není tak snadné

18.09.2014 10:57

Čtvrteční MF Dnes hledala odpověď na otázku, zda se zodpovědné orgány snaží nějakým způsobem předejít tomu, aby se lobbista Roman Janoušek vyhnul nástupu do vězení například útěkem za hranice. Z informací, které list zjistil, vyplývá, že zodpovědnost je na soudu. Ten ale může dát příkaz k zatčení odsouzeného teprve v případě, že by získal důkazy, že se nástupu trestu snaží vyhnout.

Noviny: Zabránit Janouškovi v případném útěku za hranice není tak snadné
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

„Pokud by existoval nějaký důvod, že by třeba rozprodával majetek, všechno převáděl jinam, tak je to vazební důvod, kdy panuje obava z vyhýbání se výkonu trestu,“ řekl deníku předseda pražského městského soudu Libor Vávra s tím, že ale sám soud takové informace nevyhledává.

Odvolací soud, který v úterý zpřísnil Janouškovi trest na 4,5 roku vězení za pokus vraždy, ale neměl indicie, že by plánoval útěk.

Vysoký státní zástupce, který nechtěl být jmenován, ale listu řekl, že pokud by soud nevěřil, že na výzvu soudu nastoupí do vězení, může požádat o součinnost policii. Ta pak může odsouzeného sledovat. „Požádal jsem za klienta o odložení nástupu do vězení ze zdravotních důvodů. Klient ale změnil místo svého bydliště a pohyboval se úplně v jiném regionu. Soud tuto informaci od policie získal a dal příkaz k zatčení,“ řekl listu advokát Jaroslav Ortman.

Deník upozornil na to, že v minulosti se snažil vyhnout nástupu do vězení útěkem za hranice bohatý podnikatel Tomáš Pitr, který byl až po třech letech po vydání mezinárodního zatykače zadržen ve Švýcarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…