Noviny: Zemanův blízký muž končí. Postavil kolem prezidenta zeď a chtěl ho jen pro sebe

24.06.2014 7:38

Lidové noviny dnes nabízejí čtenářům fotografie hlav států, jako například Baracka Obamy nebo anglické královny. Společná je přítomnost šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ten si svou pozici na Hradě systematicky budoval a do jeho záměru prý patřilo i vyfotit se se světovými celebritami. Deník přišel s informací, že tento muž po deseti letech na Pražském hradě končí, a to i kvůli svému přezíravému chování. Nastoupit by měl do jiné funkce ve státní správě.

Noviny: Zemanův blízký muž končí. Postavil kolem prezidenta zeď a chtěl ho jen pro sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Šestatřicetiletému Forejtovi se pro jeho schopnost nachomýtnout se k dějinným událostem prý přezdívá „Forejt Gump“ v narážce na americký film Forrest Gump. Je pravda, že šéf protokolu byl vždy nepřehlédnutelný a nikde nechyběl. LN pátraly po důvodech jeho odchodu, protože byl vždy označován za profesionála na svém místě.

Údajným důvodem jsou vyhrocené vztahy v prezidentské kanceláři a také prý kumulace stížností na jeho jednání. Jindřichovi Forejtovi se prý podařilo odsunout ostatní Zemanovy spolupracovníky na druhou kolej a podle LN dokonce prezidenta obstavit zdí. Forejt tak údajně rozhodoval, jaké informace a jací lidé se k prezidentovi dostanou.

Hrad musel řešit několik stížností

LN také uvádějí, že Jindřichovi Forejtovi postupně rostlo sebevědomí a vedlo tak až k přezíravému chování vůči lidem, které nepovažoval za hodné jeho respektu. Podle deníku například Hrad musel řešit oficiální stížnost Ázerbájdžánu právě na šéfa protokolu. V oficiální nótě se diplomaté pozastavují nad tím, jak bylo zacházeno s ázerbájdžánským ministrem zahraničí během summitu Východního partnerství. Forejt měl podle informací LN po odjezdu prezidenta Alijeva blokovat přístup ministra zahraničí k Zemanovi a nechtěl jej prý pustit za společný stůl s českým prezidentem.

Forejt prý také pohrdá svými protějšky na jiných úřadech a i o technických věcech návštěv prezidenta je ochoten jednat pouze s hlavami úřadů či institucí jako jsou například velvyslanci čí hejtmani. Právě toto jednání se mu nyní údajně vrací.

Nicméně mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pro LN uvedl, „že není pravda, že šéf protokolu odchází“. Na dotazy k Fojetově žádosti o uvolnění z funkce Ovčáček dodal, že další komentář by byl nadbytečný. Forejt má podle deníku z funkce šéfa protokolu odejít uprostřed prázdnin a přejde údajně na jinou funkci ve státní správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…