Novoroční projevy? Zdeněk Zbořil vytáhl z minulosti dva klíčové. Co následovalo po nich?

01.01.2022 8:11

Dnes na Nový rok k národu promluví premiér Petr Fiala a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Politolog Zdeněk Zbořil pro Prvnízprávy.cz připomíná projevy některých státníků, na jejichž příkladu uvádí, že nemáme propadat přílišnému optimismu; ale zároveň se nemusíme se bát, že události od počátku nového roku musí být smutné, tragické a jak tomu často bývá i tragikomické.

Novoroční projevy? Zdeněk Zbořil vytáhl z minulosti dva klíčové. Co následovalo po nich?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Novoroční projevy u nás přednášeli nejenom prezidenti Edvard Beneš, později Antonín Novotný a Gustáv Husák a po nich také Václav Havel. Zbořil z novoročních projevů vybral dva, na které vzpomíná s jistou nostalgií.

„Je to kvazinovoroční projev z ledna 1948, v předvečer takzvaných únorových událostí, který se nekonal, protože prezident Beneš se omluvil kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu, a aby bylo učiněno zvyku zadost, tak 18. ledna místo prezidenta republiky pronesl projev Jan Masaryk; je zaznamenán a je zvláštní povahy. Jan Masaryk tam nemluví o nějakých velkých předsevzetích, mluví o budoucnosti Organizace spojených národů, je velmi unavený a je na něm vidět, že tomu, co říká, by chtěl věřit,  ale že tomu možná ani nevěří.“

  • Původní zdroj ZDE

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Jako druhý vzpomněl na slavný projev Jimmyho Cartera, který navštívil Írán a v císařském paláci Nijávarán večeřel nikoliv na Nourúz, perský nový rok, ale křesťanského 1. ledna na Nový rok. „Tuto večeři strávil s perským císařem Muhammadem Rezou Pahlavím a s jeho paní Farah Diba a přednesl tam velký pandán na politický význam íránského monarchy. Mimo jiné upozornil na to, že Muhammad Reza je „Pivot of stability“ celé oblasti, že je to „Sloup, který chrání stabilitu celé oblasti“.

Císařovna napsala později ve svých pamětech, že takové slávy se jejímu manželovi od nikoho nedostalo. Ale také, že za devět měsíců pochodovaly Revoluční gardy Teheránem. Před nimi se otřásalo císařství, lidé utíkali ze země a celá rodina Pahlaví odešla do exilu,“ připomíná politolog.

„Tímto chci říct, jak je to paradoxní, že předsevzetí novoročních projevů mají význam alespoň v tom, že se lidé v běhu, v tom každodenním shonu, trochu zastaví a alespoň si chvilku myslí, že se mohou ke svým blízkým chovat alespoň trochu ohleduplně, příjemně, a že si mohou být s nimi nablízku. Ale také to, že to většinou vydrží jen několik dalších dnů a v obou zmíněných případech dokonce jen několik hodin.

Takže nechci zavrhovat ty bujaré nebo sentimentální oslavy 1. ledna a to, jaká se tomu přikládá důležitost v Japonsku, v Rusku, v pravoslavných nebo katolických pospolitostech, ale přeci jenom bychom měli být opatrní a nepropadat nejen přílišnému optimismu. Ale také se nemusíme bát, že události, které po zahájení nového roku budou následovat, musí být smutné, tragické a jak tomu často bývá i tragikomické,“ uzavírá Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…