Nový ministr vnitra Metnar chce potírat nelegální migraci a digitalizovat správu

13.12.2017 20:24

Nový ministr vnitra Lubomír Metnar chce důsledně potírat nelegální migraci, převaděčství a obchod s lidmi. Hodlá se zasadit o digitalizaci a větší efektivitu státní správy a vyhodnotit zákon o státní službě. Řekl to novinářům poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Chce se zasadit také o personální stabilizaci u policie i hasičského sboru.

Nový ministr vnitra Metnar chce potírat nelegální migraci a digitalizovat správu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Předseda vlády se vyslovil pro změnu zákona o státní službě, tak aby se otevřela konkurenci soukromé sféry. Ve státní a veřejné správě musí být podle něho méně byrokracie. Babiš chce zřídit pozici zmocněnce pro IT a pro digitalizaci veřejné správy. „Doufejme, že v tom společně pokročíme, protože tam bylo v minulosti zanedbáno hrozně moc věcí,“ prohlásil Babiš. Metnar doplnil, že by si přál zavedení elektronické komunikace občanů se státem pro vyřizování různých žádostí.

Babiš i Metnar chtějí, aby se dál zlepšovala spolupráce všech bezpečnostních složek. Chtějí bojovat proti terorismu i ostatním hrozbám. „Otázka bezpečnosti je pro nás prioritou. Je potřeba, aby byly koordinované zpravodajské služby,“ uvedl Babiš. Ministr řekl, že zatím nemá důvod nevěřit v nezávislost policie.

Podle Metnara je potřeba zlepšit boj s islamistickou propagandou a extremismem. V otázce nelegální migrace a převaděčství se chce nový ministr zaměřit na zlepšení azylového systému, aby jej nebylo možné zneužít. Hodlá také zlepšit mezinárodní spolupráci při řešení těchto bezpečnostních problémů.

Metnar mluvil i o potřebě snížit administrativní zátěž v bezpečnostních sborech nebo o zavedení systémové péče o veterány. Nový ministr vnitra chce, aby byly služby České pošty dostupné i v menších obcích.

Bývalý policista a někdejší náměstek na vnitru Metnar převzal úřad po Milanu Chovancovi z ČSSD. Chovanec na tiskové konferenci nevystoupil, což se podle zdrojů z ministerstva vnitra v minulosti při předávání úřadu nestalo. Chovanec pokračuje jako poslanec. Nyní již nic nebrání tomu, aby se stal členem bezpečnostního výboru sněmovny.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…