Nový občanský zákoník zatím žádnou kalamitu nezpůsobil, uklidňovala u Moravce Benešová

19.01.2014 14:08

Počátek nového roku přinesl revoluci v občanském právu – začal platit nový občanský zákoník, a to i přes mnohé odpůrce, kteří usilovali o odklad jeho účinnosti. Současná ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (ČSSD) v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 uvedla, že je ráda, že se jeho odklad nezdařil.

Nový občanský zákoník zatím žádnou kalamitu nezpůsobil, uklidňovala u Moravce Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

„Naslouchání kritickým hlasům jsem věnovala velmi času,“ podotkla Benešová. Je si sice vědoma mnohých nedostatků tohoto zákoníku, avšak je si jistá, že pozitiva převažují. „Stojí za ním velké úsilí a zatím žádnou kalamitu nezpůsobil,“ dodala s tím, že případný odklad jeho účinnosti by odradil celou řadu investorů, kteří s ním již počítali.

Další účastnice pořadu, kandidátka na post ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), její optimismus příliš nesdílela. „Notáři nejsou ze změn zrovna nadšení. Myslím si, že to nefunguje tak, jak by mělo, a bude trvat ještě dlouho, než bude,“ uvedla.

Shovívavá vůči občanskému zákoníku byla ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, která se též pořadu zúčastnila. „Je to lidské dílo jako každé jiné, má dobré i stinné stránky, které je zapotřebí vychytat,“ poznamenala s úsměvem. Zdůraznila, že mnohem horší než špatné zákony jsou neustále se měnící zákony. Navíc prý všichni měli dostatečně dlouhý čas se na přijetí nového občanského zákoníku připravit.

Česká justice se v současné době potýká s mnoha problémy a přílišná délka trestných řízení patří k palčivějším z nich. Podle Šimáčkové za to může přílišná komplikovanost občanského soudního řádu i trestního řádu. „Obviněný má velké množství oprávnění a možností, které mu ale jsou ve výsledku k ničemu, protože soudy případy řeší formálně, aby všechna práva dodržely, a přitom už nemají čas se zabývat skutečným jádrem problému,“ vysvětlila.

Benešová: Je to posun k lepšímu

S jejími slovy Válková souhlasila. V této souvislosti prozradila, že pokud skutečně usedne do ministerského křesla, bude usilovat o vytvoření a prosazení nového trestního řádu i občanského soudního řádu. Je totiž přesvědčená, že bez těchto změn nelze cokoliv v soudnictví zrychlit.

„Nepotřebuju jako žena za sebou mít milníky v podobě nových kodexů. Ale budu se snažit, aby to vše bylo co nejdřív hotové, za dva roky by to byl rekord a všichni pracovníci by na sebe mohli být hrdí,“ prohlásila s tím, že pracovní skupina pro tento nelehký úkol je již předpřipravena. Benešová tento postup ocenila a podotkla, že se rozhodně jedná o posun k lepšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…