Nový rakouský prezident prý bude Zelený. Van der Bellen těsně před koncem přeskočil Hofera

23.05.2016 14:52

AKTUALIZUJEME Rakousko bude znát svého prezidenta, vzešlého z přímé volby, zřejmě o pár hodin dříve, než se očekávalo. Konečné výsledky se podle serveru Aktuálně.cz mohou objevit mezi 15:30 a 16. hodinou. A co k průběžným počtům říká politolog Petr Sokol?

Nový rakouský prezident prý bude Zelený. Van der Bellen těsně před koncem přeskočil Hofera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

„Po sečtení 515 tisíc korespondenčních hlasů vede stále Hofer o cca 30 tisíc hlasů. Pokud ale bude stejný poměr ve zbylých hlasech, vyhraje Van der Bellen,“ napsal krátce před tři čtvrtě na tři na Twitteru svou prognózu politolog Petr Sokol.

Jak uvádí Die Presse ve 13:58, po sečtení většiny korespondenčních hlasů stále vede kandidát Svobodných Norbert Hofer (50,6 %) před kandidátem Zelených Alexanderem Van der Bellenem (49,4 %).

Podle aktuálních informací rakouských médií ještě po třetí hodině vedl Norbert Hofer o 12 702 hlasů. Stále ještě ale nejsou započteny korespondenční hlasy v 16 volebních obvodech. A Alexander Van der Bellen náskok stále stahuje. Po 15.20 se objevil na webu rozdíl mezi kandidáty 1097 hlasů, přičemž ještě nejsou kompletní výsledky z 11 obvodů. Tisková konference ministra vnitra je avizována po půl čtvrté.

Před půl čtvrtou se poprvé objevila informace, že Van der Bellen má více hlasů, než Hofer. Před čtvrtou hodinou sčítání výsledků stále probíhalo. Při absenci konečných výsledků z obvodů Salzburg, Innsbruck, Bregenz a Feldkirch, a podle rakouských médií již vede zelený Van der Bellen o 12 855 hlasů.

Po šestnácté hodině se na Facebooku kandidáta Norberta Hofera objevil lakonický vzkaz: "Samozřejmě jsem smutný". Mezitím další obvody přinášely navyšování náskoku jeho soupeře.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…