Nový řecký návrh neuspěl. Prý chyběly ústupky věřitelům

01.07.2015 6:39

Ministři financí eurozóny po mimořádné telekonferenci věnované řecké krizi včera večer uvedli, že Atény ve středu předloží nové návrhy a euroskupina o nich bude opět jednat. Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ale upozornil, že podmínky pro Řecko mohou být tvrdší. Německá kancléřka Angela Merkelová již dříve během dne prohlásila, že do nedělního řeckého referenda o návrzích věřitelů není v Německu debata na toto téma možná.

Nový řecký návrh neuspěl. Prý chyběly ústupky věřitelům
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč). Podle textu, který má k dispozici agentura Reuters, Atény požadovaly prodloužení mezinárodního záchranného programu a dvouletý program financování a restrukturalizace dluhu. Ústupky věřitelům ale prý chyběly.

Řecko požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) o více času na uhrazení dlužné splátky ve výši 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). Státní televizi to řekl podle agentury Reuters řecký vicepremiér Jannis Dragasakis. Lhůta pro uhrazení splátky dluhu vyprší o dnešní půlnoci. O půlnoci podle všeho vyprší i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko. Atény by v tu chvíli ztratily přístup k prostředkům v celkové výši 16 miliard eur, které poskytují evropský záchranný fond, fond na záchranu řeckých bank a výnosy z řeckých dluhopisů v držení Evropské centrální banky (ECB).

Řecko prý vždy bude usilovat o schůdné řešení

Řecká vláda několik hodin před vypršením lhůty MMF oznámila, že "dnes navrhla dvouletou dohodu s ESM (Evropským stabilizačním mechanismem) na úplné pokrytí svých finančních potřeb a s paralelní restrukturalizací dluhu". Řecko podle ní zůstává u jednacího stolu. Atény budou vždy usilovat o "schůdné řešení", aby zůstaly v eurozóně, stojí také v řeckém komuniké.

O nejnovějším řeckém návrhu se toho oficiálně příliš neví. Agentura Reuters má k dispozici dopis řeckého premiéra Alexise Tsirpase předsedovi euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi. V jednostránkovém listu se podle ní praví, že Řecko "je zcela odhodláno obsluhovat svůj zahraniční dluh způsobem, který zajišťuje životaschopnost řecké ekonomiky, růstu a sociální soudržnosti". O podmínkách, které stanovily věřitelské instituce pro uvolnění zablokovaných peněz ze stávajícího programu, v něm není ani zmínka. List naopak obsahuje právní zdůvodnění dvouleté půjčky, jejíž částka ovšem uvedena nebyla.

Atény požadují restrukturalizaci dluhu

Úvěr bude prý využit výlučně na splátky řeckých vnějších a domácích dlužných závazků. Řecko kromě toho požaduje restrukturalizaci svého dluhu u záchranného fondu EFSF tak, aby se zajistilo, že bude dlouhodobě "udržitelný a životaschopný". "Dokud tento úvěr nebude odsouhlasen a nebude platit, Řecko požaduje, aby euroskupina prodloužila program na krátké časové období, aby se zajistilo, že nedojde k technickému bankrotu," cituje Reuters z dopisu.

Řecký list Ethnos kromě upřesnění částky více než 29 miliard eur s odvoláním na vládní zdroje uvádí, že řecká strana ještě neoznámila, jaké má představy o podmínkách nového programu.

Řecko se podle agentury AFP již nějakou dobu nechává slyšet, že si přeje dohodu o třech částech. Jednou by měla být výměna řeckých dluhopisů za 27 miliard, které má v držení ECB a která by se mohla uskutečnit právě prostřednictvím ESM. Jako další dva pilíře si Řekové přejí program hospodářského rozvoje pro roky 2016-2021 a restrukturalizaci dluhu, což ale věřitelé slyšet nechtějí.

Eurozóna už značnou část dluhu Řecku odpustila

ESM ve své červnové zprávě konstatoval, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

Merkelová na dnešním jednání křesťanskodemokratických poslanců řekla, že Německo před řeckým nedělním referendem o novém návrhu Atén jednat nemůže. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle agentury Bloomberg poslancům řekl, že Řecko zatím zůstane v eurozóně i v případě, že řečtí voliči v nedělním referendu odmítnou další úsporná opatření výměnou za úvěrovou pomoc.

ESM je jedním z nástrojů pro země eurozóny, jimž má pomoci překonat ekonomickou krizi poskytováním půjček nebo jinými finančními operacemi. Starší EFSF poskytl půjčky Irsku, Portugalku i právě Řecku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…