Nový šéf exministryně Jourové má problém. Němci a Francouzi bijí na poplach

07.11.2014 19:51

Nový předseda Evropské komise Lucemburčan Jean-Claude Juncker má problém. Dlouhá léta byl lucemburským premiérem a tato země se po řadu let řadila mezi tzv. daňové ráje. Firmy jako IKEA, Amazon či Pepsi se ve svých domovských zemích vyhnuly placení daní. Evropská komise, kterou dnes Juncker řídí, by přitom měla proti daňovým rájům bojovat.

Nový šéf exministryně Jourové má problém. Němci a Francouzi bijí na poplach
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Na skutečnost, že Juncker dlouhá léta řídil zemi - daňový ráj, upozornilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) a informaci převzal server Aktuálně.cz. Stojí za připomenutí, že Juncker byl premiérem země mezi lety 1995 až 2013. A dnes řídí Evropskou komisi.

Bankovní tajemství se omezí

„Systém, který umožňoval společnostem platit v zemi s půl milionem obyvatel vzhledem k jejich velkým příjmům nízké daně, fungoval i v době globální finanční krize po roce 2008, kdy vlády evropských zemí vyhlásily boj daňovým rájům,“ upozorňuje server.

Evropská komise prý už lucemburská pravidla pro placení daní vyšetřuje a Juncker ujišťuje, že do vyšetřování nebude zasahovat. Současný lucemburský premiér Xavier Bettel ale trvá na tom, že jeho země nečiní nic špatného a neporušuje ani domácí, ani mezinárodní právo.

Takové formulace se nelíbí Zeleným v Evropském parlamentu a varovný hlas pozvedli i ministři financí z Francie a Německa. Lucembursko prý má v daňové politice co dohánět. A Lucembursko už učinilo určitý vstřícný krok. Jako předposlední země v EU se země připojila k dohodě o omezení bankovního tajemství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…