Nový zákon umožní adopce dětí homosexuálním párům, většina veřejnosti s tím souhlasí

09.10.2014 9:39

K další bitvě mezi zastánci práv homosexuálů a jejich odpůrců zřejmě dojde na přelomu října a listopadu, kdy se bude ve sněmovně projednávat zákon, který má homosexuálním párům umožnit adoptovat dítě jednoho z partnerů. Vláda Bohuslava Sobotky včera k poslaneckému návrhu tohoto zákona nepřijala žádné stanovisko a rozhodnutí tak nechala čistě na Parlamentu.

Nový zákon umožní adopce dětí homosexuálním párům, většina veřejnosti s tím souhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Podle čtvrteční MF Dnes by nový zákon dal homosexuálním partnerům, které společně vychovávají děti, naději, že budou mít brzy stejné jistoty jako běžné rodiny. V současnosti dva lidé stejného pohlaví nemohou být oficiálně rodiči jednoho dítěte, ať jsou registrovaným párem, nebo ne. „Zákon by umožnil adopci pouze v případě, že jeden partner je biologickým rodičem a druhý s ním žije v registrovaném svazku,“ napsal list s tím, že by ale nadále neumožňoval stejnopohlavním párům osvojení dítěte například z ústavu.

Lidovci jsou proti přijetí nového zákona, tvrdí, že situaci lze řešit podle nyní platných právních předpisů. Podle Petra Kally, právníka sdružení Proud, které novelu zákona iniciovalo, je ale norma potřebná. Ani po jejím přijetí si registrovaný partner nebude moci automaticky osvojit dítě. O tom vždy bude rozhodovat soud, který posoudí individuální podmínky v rodině. „Novela pouze odbourává bariéru a umožňuje soudu jednat, což nyní možné není,“ vysvětluje list.

Zástupci Proudu věří, že poslanci novelu schválí. Mohou se opřít i o rostoucí podporu veřejnosti. V roce 2005, kdy byl přijat zákon o registrovaném partnerství, podporovala adopce dětí homosexuály jen pětina občanů, letos v červnu s nimi už souhlasily tři pětiny oslovených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…