Nový žalobce odmítl podjatost v kauze Davida Ratha

04.06.2012 12:53

Středočeský žalobce Petr Jirát, který převzal od ústeckého státního zastupitelství kauzu exhejtmana Davida Ratha, necítí podjatost v souvislosti se svým bratrem. Ten jako advokát zastupuje firmu figurující v případu. Státní zástupce Jirát je expert na vyšetřování hospodářské kriminality. Serveru iDnes.cz řekl, že nemá důvod k obavám, že by jeho příbuzenská vazba na bratra advokáta mohla komplikovat případ a ohrozit jeho nestrannost. Spis si hodlá prostudovat do dvou týdnů.

Nový žalobce odmítl podjatost v kauze Davida Ratha
Foto: hns
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová a exhejtman David Rath, fotokoláž

Podle Jiráta není přesunutí kauzy do středních Čech dobrou zprávou pro obviněné. Jsou tam prý jasné důkazy, ze kterých nelze uhnout.

Firma z Kladna nefiguruje v usnesení o zahájení trestního stíhání

"Kdybych si to v neděli nepřečetl na internetu, tak jsem to ani nevěděl, že tam snad údajně figuruje ta firma z Kladna. Rozhodně není obsažena v usnesení o zahájení trestního stíhání," cituje server žalobce. Vyšetřování podle něj poběží dál na pevně položených základech vypracovaných severočeskými žalobci a ve spolupráci s policií.

Server Lidovky.cz v neděli uvedl, že Václav Jirát zastupuje společnost Energie stavební a báňská, na níž detektivové narazili, když rozkrývali údajné manipulace při výběrovém řízení na opravu buštěhradského zámku. Původní projektant z firmy Aria vyčíslil předpokládané náklady na rekonstrukce na 168 milionů korun. Hejtmanství si pak ale našlo nového projektanta. Richard Bartík, jenž si založil firmu Arcia, vyčíslil náklady na 220 milionů korun. Podle serveru Lidovky.cz pomáhala Rathovi s hledáním nového projektanta právě společnost Energie stavební a báňská.

"Jsou tam tak naprosto kované důkazy, že z nich nelze uhnout a my na tom budeme s policií pokračovat dál. Myslím, že jak pro obviněné, tak jejich obhajobu, to rozhodně není žádná příznivá zpráva, že ta kauza je ve středních Čechách," řekl Jirát. Jako žalobce dostal před lety za mříže i Rathova stranického kolegu a bývalého ministra financí Iva Svobodu.

Případ se s ústeckými státními zástupci bude konzultovat

Až Jirát prostuduje spis, začne se zabývat stížnostmi obviněných. "To je první věc. Musíme také počkat na zítřejší (úterní) jednání sněmovny, jestli bude pan obviněný David Rath vydán, nebo ne," poukázal žalobce.

Případ bude konzultovat s ústeckými státními zástupci. "Dozor ale může být každopádně prováděn už jedině státními zástupci Krajského státního zastupitelství v Praze a nikým jiným," konstatoval.

Kauzu předala ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová středočeským žalobcům v pátek. Nejpřísněji postižitelný trestný čin v případu se totiž podle ní stal v Rudné ve středních Čechách, kde Rath údajně přijal úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Proti dozoru ústeckého státního zastupitelství se už dříve ohradili poslancovi obhájci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…