Nucené vysídlení a politické procesy. To Ukrajina udělá s dobytým Krymem

18.07.2023 12:41

MONITORING Co bude s Krymem, pokud ho Ukrajinci osvobodí? Tuto otázku si neklade jen reportér ČT Andreas Papadopulos. Stálá zástupkyně prezidenta Ukrajiny v Autonomní republice Krym Tamila Taševová na ni odpovídala magazínu Newsweek. Masové deportace se prý nechystají, ale k „nucenému vysídlení“ dojde. Od roku 2014 totiž na Krym přibylo něco mezi 500 a 800 tisíci Rusů.

Nucené vysídlení a politické procesy. To Ukrajina udělá s dobytým Krymem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tamila Taševová, stálá zástupkyně prezidenta Ukrajiny v Autonomní republice Krym

Přednedávnem se reportér ČT Andreas Papadopulos stal terčem kritiky za otázku položenou prezidentovi Zelenskému, co bude s obyvateli Krymu, pokud se Ukrajině někdy podaří toto území získat zpátky pod svou kontrolu. Mezi příznivci Ukrajiny v tomto ohledu nepanovala shoda. Zatímco jedni si mysleli, že se jedná o naprosto legitimní otázku, na kterou je záhodno znát odpověď, podle jiných byla otázka podvratná a napomáhala ruské propagandě.

Otázku však neřeší jen reportér ČT, ale také magazín Newsweek. Tamila Taševová, od roku 2022 stálá zástupkyně prezidenta Ukrajiny v Autonomní republice Krym, uvedla, že Ukrajina hodlá na černou listinu umístit přibližně 10 000 Ukrajinců, kteří údajně kolaborovali s ruským režimem. Ale nehodlá prý trestat „oběti“ okupace.

Od anexe v roce 2014 se na Krym z Ruska přistěhovalo značné množství obyvatel, Taševová hovoří o půl milionu až osmi stech tisících. Tito Rusové, kteří na ostrov přišli dle zástupkyně nelegálně, budou „nuceně vysídleni“. Jak bude toto vysídlení vypadat má ovšem záviset na tom, jak bude vypadat „deokupace“ a jak se Rusové stáhnou. „Předpokládám, že Krym opustí ještě předtím, než na něj vstoupí ukrajinská vojska,“ uvedla o těch, kdo kolaborují s Rusy od roku 2014 nebo později. Například současný premiér Krymu Sergej Aksjonov prý ví, že by byl souzen nejen na Ukrajině, ale i na Západě, takže podle toho se zachová.

Pokud jde o zbytek, Kyjev podle Taševové plánuje systematické zhodnocení. „Ukrajinští občané tak budou bráni, ať už od roku 2014 dále získali ruské občanství, nebo ne,“ uvedla pro Newsweek. K žádným masovým deportacím prý nedojde, bude se rozhodovat případ od případu. „Jsme již ve spojení s různými odbory a občany na Krymu, říkáme jim, aby poloostrov opustili, než aby kolaborovali s okupanty,“ řekla Taševová Newsweeku.

„Ale pokud zůstanete a budete se podílet na ilegální okupaci a válečných zločinech spáchaných Rusy, tak za to ponesete zodpovědnost,“ dala varování zástupkyně. Zákonné normy pro procesy s kolaboranty se prý již připravují včetně lustrace bývalých krymských představitelů s ukrajinským občanstvím. Těm má být znemožněno vykonávat státní funkce. „Zodpovědnost ponese hodně lidí, ale nebudou to miliony nebo statisíce. Bude to asi 10 000,“ uvedla Taševová.

Pro ostatní prý platí polehčující okolnosti. „Řada z nich jsou oběti ruské propagandy, zastrašování, výhrůžek, ruského právního systému i ruské kultury a jazyka. To vše se musí zohlednit,“ tvrdí Taševová. O amnestiích je podle ní teď moc brzy mluvit, když zuří válka. Zločiny proti lidskosti však odpuštěny být nemohou, tvrdí.

Krym – ilustrační foto

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 18.07.2023 14:16:57
Odkdy je proboha Krym ukrajinsky????

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…