Nutí vás zaměstnavatel k očkování? Advokátka sepsala manuál, co dělat

30.08.2021 15:47 | Kauza

Advokátka Zuzana Candigliota společně se spolkem Rozalio vytáhla proti tomu, aby bylo očkování proti covidu-19 vynucováno ze strany zaměstnavatelů a sdíleli informace, jak se dle nich v takovém případě bránit. Spolek, který v minulosti šířil zprávy o očkování dětí, jež vyvracel Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) s tím, že jde o poplašnou zprávu, vypracoval pro lidi nesouhlasící s povinným očkováním ve firmách manuál, co dělat. „Je možné uplatnit výhradu svědomí či víry! Tedy vždy lze odmítnout,“ nabádá spolek, jak se pomocí jedné z variant lidé mohou vyhnout očkování proti covidu-19. Došlo i na přirovnání očkování k sexuálnímu nátlaku.

Nutí vás zaměstnavatel k očkování? Advokátka sepsala manuál, co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí
Spolek svým přirovnáním vakcinace k nucenému sexu vzbudil vášně již zkraje měsíce. „Stejně jako je nepřípustné, aby po vás zaměstnavatel vyžadoval sex, je nepřípustné, aby po vás vyžadoval očkování proti covid-19,“ napsalo sdružení.

Na stránkách spolku lze nyní nalézt rady lidem, kteří čelí tlaku od svého zaměstnavatele, aby se nechali očkovat. Co v takovém případě dělat se dočtou v pěti pravidlech. „Zcela jednoduše platí pravidlo, že očkování proti covid-19 nemůže nikdo nikomu nařizovat, protože to nestanovuje žádná zákonná norma. Pokud by očkování bylo pro jakoukoliv skupinu obyvatel zákonným předpisem nařízeno, je možné uplatnit výhradu svědomí či víry! Tedy vždy lze odmítnout. Také je však nutné počítat s důsledky,“ nabádá lidi spolek Rozalio.


Spolek lidem radí, aby písemně oslovili zaměstnavatele, spolupracovali s kolegy, či dokonce vyhlásili stávku. „Zvolíte-li stávku, je zcela zásadní informovat o ní média, a to jak místní, tak celostátní. Oslovte televizní a rozhlasové stanice, napište do místních i celostátních deníků. Ideální je napsat krátkou zprávu, ve které popíšete svou situaci, svá stanoviska a kontakty na pořadatele stávky, případně zaměstnance, kteří jsou ochotni se do médií vyjádřit. Dokument přiložte k e-mailu, ve kterém napište, že zasíláte informace o stávce ve firmě xy vyhlášené z důvodu nesouhlasu s diskriminací zaměstnanců neočkovaných proti covid-19. Posíláte-li e-mail více médiím najednou, vložte všechny adresy do skryté kopie,“ radí.  Poté by dle spolku měla následovat žaloba.

V případě, že člověk postupuje sám o sobě, dodávají, že poté je vhodné „uplatnění výhrady svědomí z důvodů přesvědčení, zdravotních obtíží jedince nebo obav z rizikovosti vakcíny, neboť s ohledem na dobu vývoje vakcín proti covid-19 a provedené klinické testy lze mít oprávněné obavy o její bezpečnosti z důvodu nedostatečně prozkoumaných vedlejších účinků (klinické testy budou dokončeny v roce 2023)“. „Obava z podání této vakcíny nebude ojedinělá,“ myslí si spolek.

Advokátka Zuzana Candigliota pro spolek připravila i výzvu, prostřednictvím které mají lidé situaci ve své firmě řešit. „Vážený pane řediteli, obracím se na Vás z důvodu porušování mých práv ze strany společnosti jako mého zaměstnavatele neoprávněným nátlakem na očkování proti covid-19 a žádám, aby se společnost zdržela svého protiprávního jednání,“ stojí úvodem v dokumentu, který mají lidé nesouhlasící s očkováním dávat svým nadřízením.

Lidé svým nadřízeným v dokumentu píší připomenutí, že „je očkování proti covid-19 je dobrovolné“ a „zákonem zakotvené právo na svobodný a informovaný souhlas s dobrovolným očkováním v žádném případě nelze obcházet a omezovat vnitřními směrnicemi zaměstnavatele“.

„Další otázkou je, zda zaměstnavatel má vůbec právo zjišťovat, zda se zaměstnanec nechal proti covid-19 očkovat nebo ne. Jedná se o citlivý osobní údaj o jeho zdravotním stavu, na který se podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) vztahuje vyšší stupeň ochrany,“ stojí ve výzvě zdržení se protiprávního jednání od advokátky Candiglioty.

Svým zaměstnavatelům rovněž mají vylíčit, že po očkování nemusí být bezinfekční: „Z jakého důvodu společnost jako zaměstnavatel vytváří nátlak na očkování zaměstnanců. Veřejně deklarovaným účinkem a cílem očkování je ochrana očkované osoby před vážným průběhem nemoci, navíc délka trvání této ochrany je sporná. Očkování nebrání přenosu nákazy a očkovanou osobu rozhodně nelze považovat za ‚bezinfekční‘. Podle nejnovějších poznatků v případě varianty delta dokonce mají očkovaní nakažení stejnou virovou nálož jako neočkovaní nakažení.“

Pokud na podobnou žádost sopečnost nereaguje, pak má prý daný zaměstnanec varovat svého nadřízeného, že zváží spolu s právníky další právní kroky.



 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…