O Leyenovou se zajímá prokuratura. Jde o miliardy za vakcíny

01.04.2024 15:56 | Monitoring

Aféra Pfizergate začíná ohrožovat ambice Ursuly von der Leyenové na pokračování v čele Evropské komise. Unijní žalobci začínají vyšetřovat její roli při nákupu vakcín od společnosti Pfizer a jeden z hlavních dotazů je, co si esemeskovala s jejím šéfem. Některé zprávy měly být smazány, takže se řeší i maření vyšetřování likvidací důkazů.

O Leyenovou se zajímá prokuratura. Jde o miliardy za vakcíny
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Nejvyšší evropští žalobci měli začít vyšetřovat trestné činy spáchané při nákupu vakcín proti covidu Evropskou unií. Vyšetřování se zaměřuje na šéfa společnosti Pfizer a na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Právě s jejich komunikací o nákupu vakcín měla kriminalita bezprostředně souviset.

Věc původně vyšetřovali v belgickém Lutychu. Případ spočívající v korupci, střetu zájmu a maření spravedlnosti ničením důkazů si ale převzal Evropský úřad veřejného žalobce.

K trestnímu oznámení se přidaly vlády Maďarska a Polska, Varšava ale své podání stáhla po nástupu Donalda Tuska.

Doposud nepadlo žádné obvinění, ale vyšetřování se má týkat šéfa společnosti Pfizer Alberta Bourly a předsedkyně von der Leyenové. Trestná činnost se měla páchat v souvislosti s nákupem vakcín.

Ta byla původně označovaná za triumf předsedkyně Evropské komise a dodnes ji občas někdo používá jako argument na podporu evropské integrace, neboť členské státy by prý nikdy takových podmínek nedosáhly.

Na podivné okolnosti jako první upozornily The New York Times, které popsaly esemeskové vyjednávání o podmínkách zakázky přesahující 20 miliard eur. Podle jejich informací po této výměně vzkazů došlo k výraznému navýšení objemu dodávky a také k navýšení ceny za jednu vakcínu o plných 25 procent.

Později se ukázalo, že vakcíny minimálně za čtyři miliardy eur byly k ničemu a musely se zlikvidovat. Smlouva totiž EU nutila vakcíny odebírat ještě v době, kdy už nákaza klesala.

V situaci, kdy von der Leyenová usiluje o druhý mandát v čele Evropské komise, tak hrozí, že si vyšetřovatelé přijdou do její kanceláře pro telefony a další důkazní materiál.

 

 

Sama předsedkyně situaci nekomentuje. Ohledně předání její SMS komunikace vyšetřovatelům, která měla být nekompletní, uvedla, že bylo předáno vše, co bylo třeba.

Unijní prokuratura vyšetřuje samotný nákup vakcín už od roku 2022 a už tehdy se hovořilo o tom, že vše směřuje k předsedkyni Leyenové. „Když stejná prokuratura začala šetřit Babiše kvůli pár desítkám milionů, mohli se novináři přeskočit. Tady jde o nákup vakcín za biliony korun a Leyenová má fakt problém, protože odmítá spolupracovat nejen s europoslanci, ale i s auditory. A česká média NIC,“ poznamenala o tom tehdy novinářka Angelika Bazalová.

O kauzu „esemesek“ byla rozšířena vloni na základě žaloby jednoho belgického lobbisty. Následně se aféře začalo říkat „Pfizergate“. Stíhaná společnost Pfizer současně žaluje Polsko a Maďarsko, o kterých tvrdí, že jí dluží na dodávky vakcín.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nenažraná , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Fimfárum , 01.04.2024 16:30:52
ošklivá bestie. Tam v té velkovýkrmně se musí dít věci a to je jen špička ledovce.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…