O Zemanově rozhovoru pro PL.cz píše britská BBC i ruský TASS. Dodatky k hlavě státu se ale liší

05.04.2015 22:10

Velikonoční rozhovor prezidenta Miloše Zemana zaregistrovali ve Velké Británii i v Rusku. Výtah z něj uveřejnila britská BBC a ruská tisková agentura TASS, která Zemana označuje za odpůrce západních sankcí proti Rusku. Ruská agentura také připomíná, že si Zeman za své postoje k Rusku vysloužil kritiku, a to jak od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), tak podle TASS od hlavního pravicového opozičního předáka Miroslava Kalouska (TOP 09). BBC zase připomíná prezidentovy názory, ve kterých se mnohdy rozchází s českou vládou.

O Zemanově rozhovoru pro PL.cz píše britská BBC i ruský TASS. Dodatky k hlavě státu se ale liší
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

„Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem,“ cituje TASS z rozhovoru, v němž dal prezident jasně najevo, že velvyslanec USA Andrew Schapiro má po svém nedávném výroku dveře na Hrad zavřené.

Toto prohlášení pro server iDnes.cz později mírnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož chtěl Zeman říci jen to, že v nejbližší době rozhodně neplánuje s velvyslancem žádné setkání. O tom ale ruská agentura neinformuje. Připomíná naopak, že Zeman v minulosti odsoudil západní sankce vůči Rusku a bránil izolaci Ruské federace tím, že poukázal na nutnost spolupráce civilizovaného světa proti islámským teroristům.

Ruská tisková agentura také napsala, že si za své postoje Zeman vysloužil kritiku od premiéra Bohuslava Sobotky a hlavního předáka pravicové opozice Miroslava Kalouska (TOP 09). Zatím poslední vlnu kritiky prý vyvolal Zemanův záměr cestovat do Moskvy k uctění památky padlých osvoboditelů České republiky.

Zajímavé je, že TASS označuje za hlavní město České republiky Bratislavu. (Více ZDE)

Britská BBC zase k citaci rozhovoru dodává, že Miloš Zeman se stal prezidentem v první přímé volbě v České republice a mnohdy se dostává názorově do rozporu s českou vládou. (Více ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…