O buštěhradském zámku rozhodne až nové vedení, řekla Moravčíková

02.08.2012 13:55

O dalším osudu buštěhradského zámku, který je spojen s korupční kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), rozhodne až nové vedení kraje. ČTK to ve čtvrtek řekla hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD). Dodala, že do voleb zastupitelstvo žádný návrh týkající se zámku nepředloží.

O buštěhradském zámku rozhodne až nové vedení, řekla Moravčíková
Foto: Krajský úřad Středočeského kraje
Popisek: Hejtmanka středočeského kraje Zuzana Moravčíková

"Existuje více řešení. Buď to zakonzervovat, nebo dokončit nějak jednodušeji, nebo realizovat původní projekt. Ale to je věc pro nové vedení Středočeského kraje, které by o tom mělo rozhodnout," uvedla Moravčíková.

Jak bude kraj postupovat dál? ptá se středočeská ODS

Údajně zmanipulovaná zakázka na rekonstrukci zámku v Buštěhradu se stala spouštěcím impulzem Rathovy kauzy. Podle opoziční ODS je ale kolem dalšího osudu chátrající budovy málo informací. Poslala proto Moravčíkové dopis s dotazem, jak bude kraj postupovat dál. "Obecné prohlášení, že kraj celý projekt ruší a objekt vrátí jeho původnímu majiteli, rozhodně nestačí. Musí následovat přesně dané kroky," míní boleslavský primátor a kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati.

ODS se obává, že kraj nechá problém na obci. Z darovací smlouvy mezi městem a krajem totiž vyplývá, že když stavební práce nezačnou, město je povinno zámek převzít zpět. Moravčíková ale uvedla, že o věci s vedením obce jedná.

Podle Moravčíkové kraj smlouvu s dodavatelskou firmou ukončil

Podle Nwelatiho dosud nebyl projekt rekonstrukce oficiálně ukončen ani rada nikoho nepověřila tím, že to má oznámit dodavatelské firmě. "Teoreticky by se tedy mohlo stát, že se firma v budoucnu bude domáhat naplnění zakázky," obává se Nwelati. Podle Moravčíkové to ale nehrozí. "Dodavatelská smlouva byla ukončena, dohoda byla podepsána 31. května," uvedla s tím, že firma od zakázky odstoupila bez jakýchkoli nároků.

Hejtmanství chtělo mít v zámku multifunkční centrum pro pořádání plesů, koncertů nebo výstav a vytvořit tam taneční a konferenční sál se salonky. Rath tvrdil, že Kladensko získá prostory odpovídající úrovní pražskému Žofínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…