O čem Fiala mlčel. Babiš? To mělo být na okraj

22.06.2022 21:30

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu večer předstoupil s projevem k národu kvůli neutěšené ekonomické a energetické situaci v zemi. „Situace je dramatická, premiér měl vystoupit razantněji, měla mu pomoct PR,“ okomentoval v České televizi jeho výstup politolog Michal Klíma. Očekával by také pár slov k aktuální korupční kauze spojenou s hnutím STAN i k blížícímu se českému předsednictví v EU.

O čem Fiala mlčel. Babiš? To mělo být na okraj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
„Pan premiér vystoupil v pravý čas, problémy, které obyvatele čekají, zasáhnou životní úroveň. Bude to bezprecedentní nárůst životních nákladů a je třeba se k tomu nějakým způsobem postavit. Mám ale dojem, že to měl pojmout trochu razantněji z hlediska formy,“ hodnotí vystoupení Fialy politolog Michal Klíma.

V projevu mu chyběla slova ke kauze Hlubuček. „Věnovat se určitě měl i korupční kauze, která se týká vládní strany STAN,“ uvedl. Rovněž ho překvapilo, že nepadla zmínka o českém předsednictví v EU, kterého se Česko ujme 1. července.

Hlavním cílem premiéra podle Klímy bylo „dát nějaké vysvětlení, dát ujištění, že znejistění sociální situace občanů bude kompenzováno snahou vlády, že vláda má jasné řešení a konkrétní kroky, kterým lidé budou věřit“.

„Mělo to přibrzdit psychologii nastupující ekonomické krize, která bude vrcholit. Zvláště proto, že putinovský režim je naprosto nevyzpytatelný. My nevíme, jestli zítra uzavře kohoutky plynu,“ glosoval Fialův projev politolog.

Ze strany novinářů, například Čestmíra Strakatého, se objevila kritika, že Fiala problémy sváděl na minulou vládu, která „zadlužování země zvedla na rekordní úroveň“.

Tomu Klíma do jisté míry rozumí. „Je možné promluvit o bývalé vládě, ale spíše okrajově. Babišova vláda v období pandemie utratila asi 900 miliard navíc, ale teď vidíme, že další stovky miliard budou následovat. Čeká nás tedy další zadlužování. A otázka stále je, jak tu zimu jako Česko ekonomicky i z hlediska zajištění tepla přežijeme tak, aby to bylo důstojně, aby byl klid ve společnosti a určitě ekonomická a politická stabilita,“ řekl Klíma.

Reagoval také na nemálo hlasů, jež říkaly, že by ze strany premiéra postačila tisková konference. „Pan premiér je profesor, je to u něho vidět, ale čekal bych, že bude mít PR oddělení, které mu připraví to, jak má vystupovat. Nějaké otázky a debata by byly určitě namístě,“ myslí si Klíma.

Fiala ve svém projevu například uvedl, že Česko musí snížit závislost na Rusku, vláda chce navýšit kapacitu plynovodů, ropovodů, získat kapacitu v terminálech na zkapalněný zemní plyn.

„Nikdo z nás netušil, že jen za několik týdnů se objeví ruský útok na Ukrajinu,“ pokračoval. „Rusko chce oslabit demokratické země, způsobit jim ekonomické obtíže, podnítit sociální problémy, narušit důvěru lidí ve stát a způsobit politickou nestabilitu,“ řekl předseda vlády.

„Rusko podle něj vede války dvě: „První je vojenská a týká se území Ukrajiny a druhou je morálně ekonomická válka, jejím cílem jsou země západního světa, tedy i Česká republika,“ řekl Fiala.

Stát chce podle Fialy v blízké budoucnosti dostat pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny.

Vláda podle premiéra očekává, že nárůsty cen energií budou v příštích měsících „šokem“ a proto uvolňuje dalších 66 miliard korun na pomoc firmám i domácnostem. Konkrétním opatřením je zrušení plateb za obnovitelné zdroje, což má ušetřit až 600 korun na každé megawatthodině.

Další pomocí má být také úsporný tarif – půjde o automatické řešení, o které nebude třeba žádat. Mělo by se na fakturách projevit samo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…