O čem hlasovat nesmíte? Vláda připravuje zákon o referendu

28.03.2012 6:51

Vláda probere zákon o celostátním referendu. Ten zatím nikdy neprošel hlasováním parlamentu. Ve vládním návrhu zákona budou i otázky, kterých se referendum nebude moci týkat.

O čem hlasovat nesmíte? Vláda připravuje zákon o referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Návrhem zákona o celostátním referendu se na svém dnešním jednání bude zabývat česká vláda. Česká ústava referendum předpokládá ve svém čl. 2 odst. 2, který zní: „ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo.“ 

Zůstává tedy dosud přímo na ústavním zákonu, zda zavede referendum obecně, nebo jen pro daný konkrétní případ, pro který bude vydán. Do ustavení Senátu v roce 1996 nebyl žádný návrh zákona o obecném referendu v Poslanecké sněmovně schválen.

Po ustavení Senátu byl zákon schválen v Poslanecké sněmovně v roce 2001 a v roce 2005 následně pak zamítnut Senátem. Pro referndum o přistoupení ČR k Evropské unii byl vydán speciální ústavní zákon.

Vládní návrh zákona o referendu obsahuje mimo jiné negativní vymezení otázek, kterých se všelidové hlasování nebude moci týkat. Pro vyhlášení referenda by, kromě rozhodnutí vlády zeptat se na určitou otázku občanů, byla potřeba petice s 250.000 podpůrnými podpisy. Návrhy na zřízení institutu referenda dosud neúspěšně předkládala opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …