O cenzuře křičí jen potrefené husy. Ovčáček je perfektní ukázkou, udeřil eurotajemník z ČSSD Prouza

16.01.2017 17:13

Cílem nově vznikajícího Centra proti terorismu a hybridním hrozbám rozhodně není rozdělovat informace z médií a sociálních médií na pravdivé a lživé. Úkolem skupiny analytiků bude pouze poukazovat na fakta, píše v dnešních Lidových novinách státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

O cenzuře křičí jen potrefené husy. Ovčáček je perfektní ukázkou, udeřil eurotajemník z ČSSD Prouza
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Prokremelští trollové dnes a denně spamují veřejný prostor odhaleními, která vrhají zdánlivě překvapivé světlo na geopolitickou situaci moderního světa. Moderní dezinformace nemají vytvořit pozitivní pocit vůči Rusku, ale relativizovat fakta a vytvořit svět, ve kterém není nic, čemu bychom mohli plně důvěřovat. Na této dezinformační vlně se pak pokoušejí svézt i další skupiny, které vytvářejí strach z teroru nebo nemocí a burcují společnost k odporu proti vybájeným strašákům. Dezinformace jsou fenoménem současné generace, zneužívajícím shon našich životů, kdy nemáme čas a vlastně si ani nechceme zjišťovat fakta,“ píše Prouza.

Podle něj žijeme z titulků a postů na sociálních sítích, informace nefiltrujeme, ale pouze přijímáme. „A tento nový přístup k informacím manipulátoři a trollové zkušeně využívají. Ukázalo se to třeba v případě Brexitu či nizozemského referenda o asociační dohodě mezi EU a Ukrajinou, na stejném fenoménu nekritického myšlení a touhy po jednoduchých řešeních svou budoucnost stavějí i politici, kteří jsou schopni tvrdit, že nikdo nemá právo posuzovat, je-li nějaká informace pravdivá, nebo ne (neboť chtějí mít ničím nerušenou možnost lidem beztrestně lhát),“ upozorňuje Prouza.

Závěrem ve zřejmé narážce na prezidentova slova uvedl: „Ti, kterým by se návrat do minulosti líbil, se zaklínají cenzurou a hrají si na největší bojovníky za svobodu slova. Jejich cíl je ale přesně opačný a je potřeba se proti jejich snaze důrazně bránit. Naše demokratické principy musíme chránit před dezinformacemi, které si se skutečností hrají a překrucují ji podle libosti. Naučme se rozeznávat, kdy na naši společnost útočí systematické dezinformační operace, a ukazujme na ně. Ať už jde o prokremelské trolly, operace Islámského státu, nebo politiky, kteří chtějí získat absolutní moc a ovládat poslušné stádo,“ uzavřel Tomáš Prouza své zamyšlení v dnešních Lidových novinách.

Na tento článek reagoval dnes hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na jeho příspěvek vzápětí odpověděl sám Prouza, a to také na sociální síti. „Hlavním cílem dezinformačních kampaní je rozesít všude kolem strach a využít nedostatku času pro ověření pravdivosti informace. My sami ztrácíme schopnost rozlišit mezi objektivní a ohnutou realitou, a proto bychom měli věnovat pozornost práci těch, kteří pravdivost informací okolo nás ověřují. Odmítám, aby se o krocích vedoucích k ochraně vnitřní bezpečnosti naší země mluvilo jako o novodobé cenzuře. Takovéto názory zaznívají pouze od potrefených hus, na které se snaží boj s dezinformacemi poukázat. Příkladem může být reakce Jiřího Ovčáčka na můj dnešní článek týkající se propagandy a boje s dezinformacemi v Lidových novinách,“ napsal Prouza.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …