O euru už se hlasovalo, připomněl Zeman. Pak sklidil díky za vymetení pavouků

08.03.2014 9:44

REPORTÁŽ O přijetí eura jsme už hlasovali při vstupu do Evropské unie. I na to upozornil prezident Miloš Zeman v diskusi s občany v Přerově, kterou absolvoval při příležitosti návštěvy Olomouckého kraje. Zároveň i vysvětlil, jaký byl jeho vliv na pád Nečasovy vlády.

O euru už se hlasovalo, připomněl Zeman. Pak sklidil díky za vymetení pavouků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Přerově s primátorem Jiřím Lajtochem

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Třídenní návštěvu Olomouckého kraje finišoval prezident Miloš Zeman v Přerově také diskusí s občany v sále místního Městského domu. „Přerovsko je po Jesenicku druhým okresem Olomouckého kraje s nejvyšší nezaměstnaností, dokonce i Šumpersko je na tom lépe,“ upozornil Zeman s tím, že jsou tu sice podnikatelé, ale není jich tolik, kolik by region potřeboval.

„Bohužel jeden skvělý podnik nestačí. Být nezaměstnaný je životní trauma, ale o tom vás určitě nemusím přesvědčovat. Na Přerovsku potřebujeme rozsáhlou investici, která vytvoří nová pracovní místa po dlouhou dobu. Jsem velmi rád, že váš pan primátor a můj přítel, ne jenom dnes, ale i před několika lety, podpořil myšlenku vodního koridoru Dunaj – Odra - Labe, myšlenku, která by přinesla právě v tomto kraji po dobu 15 let práci 60 tisícům lidí. Jsou samozřejmě lidé, kteří tento projekt odmítají. Já říkám: „Máte svaté právo na svůj názor, ale místo věčné kritiky předložte něco jiného. Předložte rozumný projekt, rozumnou investici, která dá práci lidem tady na Přerovsku a samozřejmě také v okolí, protože pokud žádnou takovou ideu nemáte a pokud jen kritizujete, tak jste v podstatě zbyteční. Takže bych přál nám všem, aby ti, kdo mají práci, měli z této práce radost, a aby ti, kdo nemají práci a chtějí pracovat, tuto práci našli, a aby ti, kdo nechtějí pracovat a nemají pro to vážné zdravotní nebo jiné důvody, přestali žít ze sociálních dávek,“ dodal.

O euru už jsme hlasovali

V debatě jeden z občanů navázal na myšlenku projektu vodního koridoru. „Tento projekt je nesmírně důležitý a je velmi reálný. V tomto duchu si vám dovoluji znovu nabídnout své zkušenosti a dovolím si vám předat svou nabídku,“ přihlásil se o spolupráci jeden z občanů. Pak byla řeč o situaci na Krymu, podfinancování našeho zdravotnictví nebo o přijetí eura. „Pane prezidente, jste pro to, aby se každý občan republiky mohl vyjádřit k přijetí eura v referendu?“ zazněla otázka.

„Na to jsou dva názory. První je, že o euru by se mělo rozhodnout v referendu, já jsem také zastáncem referenda a přímé demokracie. Druhý názor je, že už se v referendu rozhodlo, a sice tehdy, kdy jsme hlasovali o vstupu do Evropské unie, protože jednou z podmínek, a to bychom měli všichni vědět, bylo, že euro přijmeme,“ uvedl prezident. „Je otázka, zda máme dvakrát hlasovat o téže věci. Já sám si myslím, že kdyby tam tento závazek nebyl, mělo by se o přijetí eura hlasovat v referendu. Protože tento závazek byl ve smlouvě O přistoupení k Evropské unii, tak už jsme o něm hlasovali v referendu o vstupu do Evropské unie. Je pravda, že někteří z nás si to tehdy neuvědomili,“ dodal.

Prezident nalil Nečasovi afrodisiakum?

Jako poslední pak nepřišla otázka, ale spíš vyjádření názoru: „Chtěl bych za sebe poděkovat, jakým způsobem jste vymetl ty staré pavouky,“ sdělil směrem k hlavě státu jeden z místních obyvatel. Prezident dotyčného ujistil, že někteří politici by s ním asi nesouhlasili. „Miroslav Kalousek by s vámi určitě nesouhlasil a se vtipem sobě vlastním by prohlásil, že je mladý pavouk. Nicméně, jak se mi to podařilo? Jedna teorie tvrdí, že jsem Petrovi Nečasovi nalil do čaje afrodisiakum a on v důsledku toho podlehl půvabům Jany Nagyové a následoval vpád ozbrojenců na Úřad vlády, který jsem samozřejmě rovněž organizoval,“ žertoval Zeman. Pak už vážně dodal. „Nic takového nebylo. To vymetení pavouků bylo, že jsem odmítl jmenovat vládu na stejném půdorysu jako byla Nečasova vláda s jediným rozdílem v osobě premiéra. Kdybych to udělal, máme dnes premiérku paní Miroslavu Němcovou,“ dodal.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …