O ministrovi kultury dnes budou jednat Zeman, Hamáček a Staněk

12.07.2019 6:15

Další ze série schůzek ohledně výměny ministra kultury se dnes od 15:00 uskuteční na zámku v Lánech. Prezident Miloš Zeman přijme vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka a ministra Antonína Staňka (ČSSD). Podle svých dřívějších vyjádření se je bude snažit usmířit. Hamáček ale trvá na tom, že Staňka má v čele ministerstva nahradit místopředseda strany Michal Šmarda. Podmiňuje tím i setrvání sociální demokracie v menšinové vládě s hnutím ANO.

O ministrovi kultury dnes budou jednat Zeman, Hamáček a Staněk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk

Zeman nepřijal Staňkovu demisi a dosud nevyhověl ani žádosti premiéra Andreje Babiše (ANO) o odvolání ministra, což hlava státu podle ústavy učinit musí. Předseda vlády se s prezidentem sešel ve čtvrtek na Pražském hradě a sdělil mu, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Babiš doufá v to, že se situace vyřeší nejpozději příští týden. Chce dále jednat, kompetenční žaloba na prezidenta by podle něj nic neřešila.

V Lánech Zeman přijal Hamáčka i Babiše minulý týden ve čtvrtek, ani tato schůzka ale další posun v situaci kolem resortu kultury nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl. ČSSD chce v návaznosti na dnešní schůzku řešit situaci na pondělním jednání předsednictva strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…