O nových BVP se stále nerozhodlo

14.03.2023 15:00 | Ze sítí

Ještě koncem minulého roku se hovořilo o tom, že 210 bojových vozidel pěchoty CV90, která měla Česká armáda mít, je téměř hotová věc. Ministerstvo obrany očekávalo, že v lednu budou zveřejněny detaily největšího armádního nákupu, vyjednávání se Švédskem měla být u konce. Dnes však iDnes.cz přinesl informace, že zakázce hrozí krach. Švédové si prý diktují podmínky.

O nových BVP se stále nerozhodlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bojové vozidlo pěchoty

Formální fáze akvizice BVP byla zahájena na jaře roku 2019 a od té doby proběhla řada změn, a především odkladů konečného rozhodnutí. A nyní, o čtyři roky později, ministerstvo obrany v čele s Janou Černochovou stále vybírá dodavatele. 
 
Původně se hovořilo o třech firmách. BAE ze Švédska, GDELS ze Španělska a německý Rheinmetall.
 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Jenže ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po převzetí resortu od Lubomíra Metnara (ANO) zjistila, že žádná z nabídek neplní zadávací podmínky. Následně ministerstvo poslalo třem firmám dopis, kde je vyzvalo k dodržení nových podmínek. 
 
Na to přistoupila jen švédská BAE se svými vozidly CV90. Černochová soutěž zrušila a začala v létě 2022 napřímo vyjednávat se Švédy.
 
„Konkrétní švédská nabídka s několikaměsíčním zpožděním dorazila na ministerstvo obrany v únoru a podle několika zdrojů MF DNES se významně odchyluje od požadavků, které ministerstvo zadalo a na které ostatní firmy ve zrušené soutěži odmítly přistoupit,“ píše iDnes.cz.
 
Podle serveru je velkým problémem současného návrhu nedodržení ceny.
 
„Pokud ale nejsou dodrženy podmínky, na které odmítli přistoupit další dva soutěžící, a Švédové by dosáhli zvýhodnění, neúspěšným firmám se otvírá prostor pro právní napadení celé akvizice BVP s legitimním požadavkem na náhradu značných nákladů, které investovaly do vývoje prototypů a jejich testování,“ uvedl pro MF DNES zdroj obeznámený s podmínkami zakázky.
 
Dalším problémem má být, že Švédové v nové nabídce seškrtali vybavení za sedm miliard. Což bylo v požadavcích ministerstva obrany.
 
Ministerstvo vedené Janou Černochovou však stále trvá a tom, že do konce letošního května by mělo být podepsáno. 
 
To je ale podle iDnes.cz optimistické mínění. 
 
„Nyní navíc hrozí, že GDELS a Rheinmetall zkusí zažádat české ministerstvo, aby je znovu pustilo do hry a umožnilo jim dát nabídku za stejných podmínek, které se pro sebe snaží získat BAE. Není ani vyloučeno, že Španělé i Němci budou po státu chtít desítky milionů korun, které vynaložili na zpackané výběrové řízení. Celá věc navíc může skončit pokutou i pro samotné ministerstvo obrany. To už Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předloni pokutoval 500 miliony korun za to, že napřímo pořídilo vrtulníky od americké společnosti Bell,“ píše dále server. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jaká je životnost BVP na bitevním poli?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 14.03.2023 15:33:43
OSM VTEŘIN A DOST !! Tak si vynásobme 210 BVP krát 8 vteřin = 1 680 vteřin. Necelá půlhodinka za jeden orgasmus Afroameričanky na ministerstvu...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…