O osudu ODS podle experta rozhodnou komunální volby. Strana prý může zcela padnout

19.01.2014 20:46

Fakt, že ODS kompletně obměnila vedení a v čele stanul Petr Fiala, může být pro pravicové voliče přitažlivý. Navíc má strana výhodu, že bude v opozici a poukazováním na chyby koalice může nabrat další hlasy. Tvrdí to pro iDnes.cz politolog Josef Mlejnek, podle kterého bude pro ODS úspěch, když zastaví svůj pád a dostane se alespoň na desetiprocentní hranici.

O osudu ODS podle experta rozhodnou komunální volby. Strana prý může zcela padnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: 24.kongres ODS v Olomouci

Podle Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií UK si ODS rozhodně nemůže dělat velké naděje. Bude především záležet na tom, kdo bude za ODS dále vystupovat. „Mezi těmi místopředsedy jsou lidé z komunální politiky, což je hodně důležité. Pro ODS budou klíčové právě komunální volby na podzim,“ říká pro iDnes.cz.

„Pokud v nich občanští demokraté neuspějí, pak by jim skutečně hrozilo, že se z nich stane strana typu ODA a padne,“ dodává. Politolog míní, že pokud ODS udrží pozice, které má hlavně ve městech, může to být dobrý základ, aby se strana stala opět významnou silou na pravici.

Kromě komunálních voleb jsou před občanskou demokracií i volby do Evropského parlamentu. „Strana nyní musí uspět v obou soubojích. V europarlamentu bude určitým mezikrokrem, pokud ODS dostane nad deset procent, což by do jisté míry znamenalo konec propadu. Pak to stejné musí dokázat v komunální politice a až pak za rok uvažovat o případné další expanzi,“ popisuje pro iDnes.cz situaci v ODS Mlejnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …