O registraci prý žádá neuvěřitelné množství nových církví. Mimo jiné i následovníci zemřelého léčitele

23.08.2014 13:20

Počet církví a náboženských hnutí není v Česku konečný. Server iDnes.cz píše o nebývalém počtu žádostí o registraci, který řeší Ministerstvo kultury. O oficiální uznání státu usiluje například Řád Strážců koruny a meče krále železného a zlatého, který se hlásí ke svobodnému zednářství i katolictví. Registraci chtějí získat i příznivci již zesnulého léčitele Josefa Zezulky.

O registraci prý žádá neuvěřitelné množství nových církví. Mimo jiné i následovníci zemřelého léčitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloup s boží symbolikou

Církev v žádosti o registraci musí mimo jiné uvést svou základní charakteristiku, krátce popsat své učení a působení v Česku. Server iDnes.cz informuje, že novým žadatelem o ní je také uzavřený Řád Strážců. Má prý složitou strukturu a komplikovaná vnitřní pravidla. Vzhlíží k „transcendentní bytosti Mistra“. Za důležité vlastnosti považuje pokoru, štědrost nebo činorodost. „V rovnováze se zde setkávají dva duchovní světy - katolický a zednářský,“ reprodukuje iDnes.cz slova velmistra řádu Josefa Zicklera.

Toto poněkud tajemné uskupení údajně vzniklo už za První republiky, stopy jeho činnosti lze ale dohledat až v posledních letech. Řád, který od října 2011 funguje jako akciová společnost, má podle velmistra stovky členů. „Nevlastní žádný nemovitý majetek, v současné době ale budujeme dvě modlitebny na Karlovarsku a Mladoboleslavsku,“ doplnil.

Podmínkou pro registraci jsou také podpisy 300 lidí, kteří se k ní hlásí. Ministerstvo kultury si v některých případech nechává zpracovávat znalecké posudky. Řády a náboženská uskupení údajně o oficiální zápis do seznamu žádají i pro zvýšení důvěryhodnosti. „Není nic jednoduššího než to, co není registrováno, v případě nutnosti znevážit označeními, že jde o sektu,“ uvedl velmistr. Registrace je podle něj i podmínkou veřejně známých členů, aby se k řádu otevřeně přihlásili.

Podle informací iDnes.cz ministerstvo žádost nepravomocně zamítlo, mělo prý pochybnosti, zda je řád církví či náboženskou společností. „Idea této komunity je spíše než náboženství konzervativní nacionalismus,“ míní religionista z Univerzity Pardubice Ivan Štampach.

Příznivci léčitele Zezulky mají na registraci naději

Společenství Josefa Zezulky má podle Štampacha šanci na kladné stanovisko. Tato náboženská společnost se hlásí k odkazu léčitele a filozofa, který prý například léčil rakovinu. Zezulka založil léčitelskou metodu biotroniku, jež spočívá v údajném léčení nemocných vitální silou, a zformuloval i vlastní filozoficko-duchovní systém. Ten propaguje zejména Zezulkův žák Tomáš Pfeiffer.

Společenství žádá o uznání státu při dvacátém výročí založení své Duchovní univerzity Bytí, kdy se chce začlenit do „běžných struktur registrovaných náboženských společností“. „Plní se tak jedno z přání zakladatele duchovní nauky, v jeho době nesplnitelné,“ uvedl pro iDnes.cz tříčlenný přípravný výbor ve svém prohlášení.

V každé zemi jsou podmínky registrace jiné, proto je obtížné určit, zda je v Česku registrovaných církví málo, nebo moc. „U nás je to poměrně rozumně nastaveno a celkem rozumný mi připadá i celkový počet,“ uvedl dříve pro iDnes.cz religionista Zdeněk Vojtíšek z Karlovy univerzity v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…