O uprchlících se prý píší neuvěřitelné nesmysly. Neziskovka je začala vyvracet

21.07.2015 22:21

Na Evropu se valí vlny uprchlíků, fotka vám dokáže, jak zlé to je. Běženci už znásilňují ženy v Itálii. Už jste to někdy četli? Podobné zprávy zaplavují internet, sociální sítě nevyjímaje. A bývají to výmysly, které dokreslují staré fotky, jež původně patřily k úplně jiným kauzám. Server iDnes.cz si na takovéto lživé zprávy – známé také jako hoaxy – posvítil. S využitím informací iniciativy HateFree Culture.

O uprchlících se prý píší neuvěřitelné nesmysly. Neziskovka je začala vyvracet
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Upchlíci v Itálii

„Cílem hoaxů je vytvořit co nejděsivější důkazy o hrůzách, které míří k našim břehům v podobě uprchlíků na lodích. Na Facebooku tak začátkem června začala kolovat fotografie zachycující údajně armádu uprchlíků v italském přístavu. Na fotce je přitom italská loď Vlora, která byla 7. srpna 1991 napadena dvacetitisícovým davem v Albánii. Fotografii autor hoaxu zřejmě jednoduše převzal z Wikipedie,“ píše server.

Pravdivé zprávy nebývají dostatečně hrozivé, pročež si tvůrci hrůzy půjčí jakoukoli fotografii, kterou uznají za vhodnou. V praxi to dokazuje např. poměrně známý billboard, který údajně nabádá uprchlíky, aby se přistěhovali do Finska, kde mohou znásilňovat ženy. A jak je to doopravdy? Billboard původně patřil organizaci Lékaři bez hranic, která apelovala na ženy, aby vyhledaly lékařskou pomoc, pokud touto otřesnou zkušeností projdou.

Jenže tohle řada lidí neví, takže se dá říci, že se z internetu stává nebezpečná zbraň. Podle Josefa Džubáka, který už patnáct let provozuje server Hoax.cz, si s touto zbraní řada lidí hraje, aniž bere v potaz její účinky.

Pověstná je také lež o vánočním stromku v Bruselu, proti kterému se podle „zaručených zpráv“ zvedla vlna odporu muslimů. A jaká je pravda? Jeden rok se bruselská radnice snažila o modernizaci Vánoc a vystavila sochu vánočního stromku, jenže se to lidem nelíbilo, protestovali a o rok později se na náměstí znovu objevil živý stromek.

Sečteno a podtrženo, lidé by se měli zamyslet, než začnou rozesílat zprávy všeho druhu. Řada věcí se dá dohledat na internetu, a to včetně toho, zda jedna fotografie nebyla použita u různých textů. Není také od věci prověřit původní zdroj informací, zjistit například, jak dlouho zdroj funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…