O zakázky ČEZu pro Škodu se zajímá VSZ

30.03.2012 17:31

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) se začalo zajímat o případ zakázek energetického gigantu ČEZ pro plzeňskou Škodu. Protikorupční policie kauzu odložila s tím, že se neprokázalo, že by byl spáchán trestný čin. Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) s rozhodnutím souhlasilo. Jeho postup chtějí nadřízení žalobci prověřit.

O zakázky ČEZu pro Škodu se zajímá VSZ
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Městskému státnímu zastupitelství se nepodařilo prokázat, že by Roman ovlivňoval zadávaní zakázek ve prospěch Škody či že by měl majetkovou účast ve škodovce v době, kdy byl šéfem ČEZu.

Podezřelé Romanovy vazby

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se zakázkami zabýval od loňského listopadu pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Deník MF DNES předtím upozorňoval na možný střet zájmů Martina Romana kvůli mnohamiliardovým zakázkám ČEZ pro Škodu. Podle MfD bylo podezření, že měl na Škodu vlastnické nebo finanční vazby i v době, kdy již šéfoval ČEZ. Loni v září ve funkci ředitele ČEZ asi po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti.

Roman řídil Škodu Holding v letech 2000 až 2004, firmu stabilizoval před jejím prodejem skupině Appian. Poté se stal generálním ředitelem energetické společnosti. Z informací dříve zveřejněných MfD vyplývá, že v některých firmách, přes které tekly prostředky na nákup Škody skupinou Appian, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Romanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…