O zvýšení daní bude Sněmovna hlasovat příští středu

01.11.2019 14:30

Poslanecká sněmovna bude o vládním návrhu na zvýšení některých daní, takzvaném daňovém balíčku, hlasovat ve středu 6. listopadu od 10:00. Dnes to na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka prosadila vládní koalice, napsala ČTK.

O zvýšení daní bude Sněmovna hlasovat příští středu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Projednávání balíčku prodlužují rozsáhlé kritické projevy opozice, které vláda označuje za obstrukce.

Daňový balíček má Sněmovna na programu i dnes. Jde už o čtvrtý pokus dokončit třetí čtení předlohy. Očekávají se však další rozsáhlá opoziční vystoupení a k hlasování se Sněmovna opět pravděpodobně nedostane.

Faltýnek využil usnesení Sněmovny z roku 1999, které umožňuje, aby Sněmovna o pozměňovacích návrzích i o zákonu jako takovém hlasovala ve stanoveném termínu. Stejný postup použila už předchozí vládní koalice složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL v minulém volebním období v roce 2016 při schvalování zákona o evidenci tržeb. Ústavní soud tento postup posléze neshledal jako důvod ke zrušení zákona o EET. Tehdejší předčasné ukončení rozpravy bylo sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla předtím dost prostoru uplatnit své názory, vyplynulo z nálezu ÚS.

Neuspěl předseda klubu ČSSD Jan Chvojka s návrhem, aby Sněmovna jednala o daňovém balíčku až do 19:00. Tento postup vetoval jménem několika opozičních klubů předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek však řekl, že Sněmovna porušila zákon o jednacím řádu. „Odebrat slovo celé řadě lidí, kteří možná ještě chtějí diskutovat, popřípadě neumožnit předsedům klubů, aby sdělili stanovisko před hlasováním, to se domnívám, že je rozhodnutí, o kterém budeme velmi vážně diskutovat, a je docela možné, že se na něm sejdeme u Ústavního soudu,“ prohlásil.

Kalousek se posléze postavil k řečnickému pultu, aby pokračoval ve svém projevu, který začal už minule. Tehdy o něm řekl, že nebude patřit k nejkratším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…