ODS nepozve před hlasováním Rusnoka na jednání klubu, TOP 09 asi také ne

02.08.2013 13:40

ODS nepozve premiéra Jiřího Rusnoka na jednání svého poslaneckého klubu a nebude s ním jednat o podpoře vlády. Shodlo se na tom grémium strany. Podobně se zřejmě zachová i TOP 09.

ODS nepozve před hlasováním Rusnoka na jednání klubu, TOP 09 asi také ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Podle prvního místopředsedy Miroslava Kalouska rozhodne klub, který se sejde ve středu ráno, poslanci ale jednání s Jiřím Rusnokem zatím nejsou nakloněni. Naopak ČSSD s účastí Rusnoka na schůzi poslaneckého klubu počítá. Předseda Bohuslav Sobotka řekl, že programové prohlášení Rusnokovy vlády v zásadě odpovídá programovým cílům ČSSD.

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, dopoledne schválila své programové prohlášení a příští týden požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. ODS ani TOP 09 vládu podpořit nechtějí. ČSSD podle Sobotky zvažuje možnost, že by poslanci sociální demokracie na hlasování o důvěře opustili jednací sál. Snížili by tím tak nutný počet hlasů, který musí vláda k získání důvěry dostat. O svém postupu definitivně rozhodne v úterý.

Obě bývalé koaliční strany ale trvají na tom, že jejich hlavním cílem je "uhájení principu parlamentní demokracie" a dnes zveřejněné priority Rusnokova kabinetu nechtějí komentovat. Podle Kalouska by podrobná diskuse o prioritách programového prohlášení Rusnokovy vlády byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci.

"Zástupci Občanské demokratické strany nebudou zvát úřadujícího premiéra Jiřího Rusnoka na jednání poslaneckého klubu a jednat s ním o případné podpoře jeho vlády. Vláda Jiřího Rusnoka byla jmenována mimo vůli demokraticky zvolených stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, a z pohledu systému standardní parlamentní demokracie je tudíž nelegitimní," uvedlo v prohlášení Grémium ODS.

ODS nesouhlasí s personálními změnami, které Rusnokova vláda dělá. "I toto je důvodem k tomu, že ODS odmítá jednat s premiérem Rusnokem o programovém prohlášení a podpoře vlády," uvedlo grémium.

"Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového," uvedl Kalousek.

Podle něj v posledních dvaceti letech vždy předstupovala vláda před sněmovnu, aby ve svém programovém prohlášení předložila priority, které bude prosazovat v rámci systému liberální parlamentní demokracie a vyvážené dělby moci mezi ústavními institucemi. "Tyto priority pak byly potvrzením smlouvy s voliči, kterou uzavíraly ve volbách úspěšné parlamentní strany," zdůraznil Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…