ODS provozuje klauniádu. Exporadce Klause a Topolánka stírá „modré ptáky" kvůli EU

30.05.2014 14:17

Na facebookovém profilu zveřejnil politický analytik a exporadce Václava Klause a Mirka Topolánka Tomáš Haas komentář k ODS a k Evropské unii. Občanští demokraté se prý uchylují do bezpečných vod „konstruktivní menšiny“. Naděje na změnu EU se tak odsouvá. Haasovi vadí, že se má budovat federální velestát a česká opozice (zejména ODS) se tím nezabývá.

ODS provozuje klauniádu. Exporadce Klause a Topolánka stírá „modré ptáky" kvůli EU
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Jan Zahradil prohlásil o euroskeptickém Nigelu Faragovi, že i když uspěje v eurovolbách, zůstane zejména intelektuálním provokatérem a dvorním klaunem EU.

Do roku 2009 provozovala ODS v EP klauniádu. Ani teď nemá jasnou představu, co bude dělat

Haas dodává, že je škoda, že to v posledních letech neslyšíme od těch, kteří Česko v Evropském parlamentu reprezentovali. „Do roku 2009 byl Farage stejným `klaunem` a ODS provozovala tu `klauniádu` s ním. Farage říká pořád totéž, ale my jsme se nějak změnili, a v domnění, že to od nás nikdo nečeká, jsme vsadili na lepšího koně - britské konzervativce,“ vysvětluje Haas.

Jenže kůň, na kterého jsme vsadili, kulhá. Nemá jasnou představu o svém dalším fungování v EP. Ani ODS neví, co bude v příštím období v europarlamentu dělat. Bude se snažit o zachování české koruny. A aby se neřeklo, že je klaunem, bude prosazovat konec migrace mezi Štrasburkem a Bruselem.

Chceme socialistickou federální Evropu reformovat

Podle Haase v současné době ztrácí „europeanství" tradiční podporu. „A nejhorší je, že už nechceme koncept socialistické federální Evropy opustit, chceme jej reformovat,“ tvrdí Haas a mluví o reformě s lidskou tváří.

Nyní se jedná o to, kdo se stane předsedou Evropské komise. Britští konzervativci i ODS by dali přednost Martinu Schulzovi, kterého si za kandidáta zvolila Progresivní aliance socialistů a demokratů, kam se řadí ČSSD. Schulz se prý stane efektivní brzdou urychlené federalizace a socializace EU. Haas má o tom ale jisté pochybnosti.

Co přesně napsal Tomáš Haas:

„Právě ve chvíli, kdy uměle a účelově vytvořené nálepky přestávají platit a západoevropští voliči je přestávají respektovat, zaujímá ODS postoj, který znamená návrat do bezpečných vod 'systémové a konstruktivní většiny' a stejně 'konstruktivní', klidu si užívající menšiny.

A naděje na změnu EU je znovu odsouvána stranou - máme budovat federální velestát, a opozice se spokojí s tím, že ten stát ještě pár let nebude mít oficiální vlajku a hymnu (kterýchžto vymožeností by stejně i nadále užíval, jako všech dosavadnívch výdobytků socializmu a federalizmu).

Tudíž: Jakkoliv Farage může uspět příští rok v eurovolbách, i nadále zůstane zejména intelektuálním provokatérem, dvorním klaunem EU, který nahlas křičí, že král je nahý – a každý to od něj čeká, říká Jan Zahradil.

Škoda, že to v posledních letech neslyšíme od těch, kteří nás v EP reprezentovali. Do roku 2009 byl Farage stejným 'klaunem' a ODS provozovala tu 'klauniádu' s ním. Farage říká pořád totéž, ale my jsme se nějak změnili, a v domnění, že to od nás nikdo nečeká, jsme vsadili na lepšího koně - britské konzervativce. Farage jsme nechali provokovat a těšili jsme se nad nadějí, kterou nám dávají britštští konzervativci.

A hle - kůň, na kterého jsme vsadili, kulhá. A buď se bude (pokud má ještě trochu té koňské inteliigence) muset ozývat více 'provokativně' anebo budeme spolu s ním bojovat a vítězit tím, jak by bez nás nebylo, co by bylo - nevíme, co to je, ODS nám to ani v kampani pro eurovolby neřekla. Ani ODS neví, co bude v příštím období v EP dělat, kromě toho, že bude bojovat o korunu a aby se neřeklo, že je klaunem, bude navrhovat konec migrace parlamentu mezi Strasbourgem a Bruselem.

Pokud bude spolu s britskými konzervativci vůbec schopná vytvořit frakci. Má totiž podobné potíže jako zcela nová, poprvé se tvořící koalice 'klaunů' kolem Farage. Nejsou lidi, nebo nejsou státy.

A nejhorší je, že už nechceme koncept socialistické federální Evropy opustit, chceme jej reformovat. Už nechceme konec evropského socialismu, chceme evropský socialismus s 'lidskou tváří'. A chceme to právě v době, kdy se ukazuje, že už to europeanství ztrácí tradiční podporu i na Západě.

A tak je dnes hlavní starostí to, aby nebyl předsedou Komise zvolen Jean-Claude Juncker, ale jediný jeho seriózní oponent - kandidát sjednocené komunistické a socialistické levice - Progresivní aliance socialistů a demokratů (jejímiž členy je ČSSD), nám tak dobře známý Martin Schulz. Tomu by dali přednost britští konzervativci a ovšem i ODS.

Důvodem údajně je, že ten by byl efektivnější brzdou urychlené federalizace a socializace.

Já bych si v této konstelaci nebyl tak jistý."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…