ODS se dnes oproti záměru nepokusila odvolat hejtmana Nováka

12.06.2014 10:30

Opoziční ODS se dnes na zasedání krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje nepokusila odvolat hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD). Po jeho odchodu z funkce přitom volala ještě počátkem tohoto týdne a požadovala, aby odstoupil z funkce kvůli jeho údajným vazbám na vazebně stíhaného lobbistu Martina Dědice obviněného z korupce. Hejtman je však na služební cestě v Číně a opozice považuje projednávání kauzy bez jeho přítomnosti za neetické a nekorektní, řekla dnes předsedkyně klubu zastupitelů ODS Eva Poštová.

ODS se dnes oproti záměru nepokusila odvolat hejtmana Nováka
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

ODS ale v této souvislosti navrhla, aby se kontrolní komise kraje zabývala dvěma zakázkami, které jsou rovněž zmíněny v policejním spisu, jenž se dostal do médií. Jedna se týká renovace mostu v Novém Jičíně, druhá pak Letiště Ostrava. Zároveň požaduje, aby hejtman do 11. července vypracoval písemné vyjádření o jeho osobní angažovanosti v kauze Dědic. Zastupitelé tyto návrhy zařadili do programu a ještě se jimi budou zabývat.

Média před časem upozornila na to, že Novák byl podobně jako ostravští radní za ČSSD Lumír Palyza a Simona Piperková v úzkém telefonickém kontaktu s Dědicem. "Jestliže mám být skandalizován proto, že se s tímto člověkem znám několik let, naše manželky byly spolužačky a s bratrem pana Dědice jsem byl spolužák, tak mi to přijde absurdní," řekl ČTK už počátkem týdne Novák.

Dědicova společnost prý měla firmám zajišťovat vítězství ve výběrových řízeních

Policie nyní stíhá osm fyzických a čtyři právnické osoby kvůli veřejným zakázkám ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. Jde o zakázky na dopravní prostředky a u nemocnice o zakázky na stavební práce a dodávky zdravotnického materiálu. Společnost spojená s lobbbistou Dědicem prý měla firmám zajišťovat vítězství ve výběrových řízeních. Za to pak údajně dostávala úplatky a jejich příjem zakrývala poradenskou činností. Získala tak údajně 30 milionů korun. Podle dostupných informací měl mít Dědic úzkou vazbu na regionální politiky či ředitele městských společností.

Dědic, který je jako jediný ve vazbě, byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Hrozí mu trest odnětí svobody od pěti do 12 let.
K odchodu z funkcí už dříve primátor a posléze i klub zastupitelů za ČSSD vyzval i oba ostravské radní Palyzu a Piperkovou. Oba to odmítli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…