ODS zanikne. Může za to i Klaus, naznačují dva bývalí modří exministři

05.12.2013 12:02

Hned dva významní členové ODS z devadesátých let zhodnotili současnou situaci někdejší největší strany. Bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec a jeho kolega z resortu zdravotnictví Luděk Rubáš ve shodě věští občanským demokratům trudnou budoucnost.

ODS zanikne. Může za to i Klaus, naznačují dva bývalí modří exministři
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Propagační předměty ODS

Zieleniec v rozhovoru pro magazín Reflex připomněl, že již v roce 1997 chtěl v ODS otevřít debatu o budoucnosti české pravice, ovšem Václav Klaus tuto debatu nepřipustil. „On dramatickým způsobem blokoval ideovou diskusi,“ vzpomíná.

Díky Klausovi se prý prosadil systém prostý reflexe. Za jeho předsedování se ještě dařilo jeho nedostatky eliminovat, zatímco za jeho nástupců plně rozkvetly. „Klaus nastavil morální standardy mizerně, ale přece jenom byl silným vůdcem a nedal takovým lidem prostor,“ vzpomíná. „Po Klausově odchodu ale tento systém v rukou lidí, kteří nedorostli do politického vedení, přivedl ODS do dnešní katastrofy,“ myslí si exministr. Příhody kolem všemocné sekretářky premiéra Nečase prý byly už jen bizarním vyvrcholením tohoto stavu.

Strana se podle něj dostala do područí regionálních politických podnikatelů, pro které politika představovala pouze veřejné zakázky. A tím pádem do stavu, kdy tito pánové rozhodovali o tom, kdo dostane klíčové hlasy a bude předsedou či prezidentem. „A pro ně je samozřejmě otázkou života a smrti, aby to nebyla silná osobnost. Ta by se s nimi střetla,“ vysvětluje.

Další věcí, která podle něj ODS absolutně chybí, je ideové zakotvení. Sám prý užasl, když si před volbami pustil tiskovou konferenci a slyšel představitele strany, která by měla určovat směr, jak se zabývají tak partikulárními otázkami, jako jsou amalgámové plomby. „Není tady cíl. Nevědí, co by měli dělat,“ obává se. Jedinou osobností, která je schopna nějaké delší a hlubší vize, je podle něj paradoxně Andrej Babiš, byť z toho nemá radost.

Jeho kolega Luděk Rubáš rovnou píše o ODSouzení k zániku. Ve straně podle něj nedochází k hlubší reflexi volebního neúspěchu. Rubáš si však myslí, že největší zhoubou ODS by bylo naskočit na současnou populistickou vlnu, burcující k destrukci všeho, čeho bylo za posledních 24 let dosaženo.

Celá Rubášova glosa ZDE.

„Volání po nových spasitelích provází trvale naši historii. To ale neznamená, že většina lidí nechce žít ve stabilní západní demokratické společnosti, ve které hrají důležitou roli politické strany a nikoliv ad hoc vytvořená protestní hnutí. To vývoj brzy ukáže,“ odhaduje Rubáš. Strana by se podle něj měla při dlouhodobém opozičním pobytu vrátit k poctivé mravenčí práci a hájení všech polistopadových výdobytků. Je však prý otázkou, zda jsou toho současní členové strany ještě schopni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…