OSN: Hrozí hladomor. Ceny potravin rostly o 30 %

19.05.2022 11:21

Svět čeká, co se stane s několika stovkami obránců Mariupolu, kteří se vzdali Rusům. Agentura TASS hlásí, že v někdejším trestaneckém táboře v Olenivce na Ukrajině, kterou momentálně ovládají Rusové, skončilo na 900 ukrajinských vojáků z Azovstalu. Ukrajinská strana doufá, že je dostane domů v rámci některé z plánovaných výměn zajatců. A OSN znovu bije na poplach. Kvůli hrozícímu hladomoru ve světě, který s sebou může přinést ruská válka na Ukrajině.

OSN: Hrozí hladomor. Ceny potravin rostly o 30 %
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Vůdce proruských separatistů Denis Pušilin ruské agentuře TASS oznámil, že ocelárnu Azovstal opustila víc než polovina Ukrajinců, kteří bránili poslední ukrajinský bod ve zničeném Mariupolu. BBC, která na zprávu upozornila, však zároveň oznámila, že zprávu nemohla nezávisle ověřit. Není možné zjistit ani to, kolik vojáků zůstávalo v Azovstalu před tím, než se část z nich vzdala ruským útočníkům.

Ukrajina a Rusko podle BBC podávají protichůdné zprávy o tom, kolik bojovníků opustilo ocelárny.

Rusko tvrdí, že do vězeňské kolonie poslalo více než 900 ukrajinských bojovníků.

Ukrajina nařídila tamním vojákům, aby se vzdali v rámci dohody uzavřené oběma stranami, která se jim snaží zachránit život. Zásoby jídla a vody jsou v závodě údajně vzácné už několik týdnů. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve středu uvedla, že od úterý se vzdalo 959 lidí. 51 z nich bylo léčeno se zraněními a zbytek byl poslán do bývalé vězeňské kolonie ve městě Olenivka v Rusy kontrolované části Doněcké oblasti.

Jejich osud zůstává nejasný, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl říci, zda s nimi bude zacházeno jako se zločinci, nebo válečnými zajatci.

Ukrajinská strana doufá, že bojovníky z Azovstalu dostane na svobodu v rámci některé z výměn zajatců.

Ukrajinské ministerstvo obrany se také zavázalo, že udělá „všechno nezbytné“ pro záchranu těch, kteří jsou stále v rozlehlé síti tunelů a bunkrů pod ocelárnou, ale připustilo, že nemá vojenské možnosti, jak jim pomoct.

Mezinárodní červený kříž upozorňuje, že by i k těmto vojákům měl dostat přístup.

OSN znovu varovala, že v důsledku ruské války na Ukrajině hrozí rozsáhlá potravinová krize.

Generální tajemník Antonio Guterres uvedl, že válka zhoršila potravinovou nejistotu v chudších zemích kvůli rostoucím cenám a varoval, že svět by mohl čelit hladomorům, které potrvají roky, pokud se ukrajinský export neobnoví na předválečnou úroveň.

Konflikt přerušil dodávky z ukrajinských přístavů, které kdysi vyvážely obrovské množství slunečnicového oleje a také kukuřice a pšenice. To snížilo globální nabídku a způsobilo prudký nárůst cen alternativních plodin. Světové ceny potravin jsou podle OSN téměř o 30 % vyšší než ve stejném období loňského roku.

„Hrozí, že desítky milionů lidí (válka) uvrhne přes okraj do nedostatku potravin, po kterém následuje podvýživa, masový hlad a hladomor,“ upozornil generální tajemník OSN.

OSN proto intenzivně jedná jak s Ruskem a Ukrajinou, tak s EU, USA i s Tureckem o dodávkách potravin do krizových oblastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…