Obama a Cameron prý začínají připravovat veřejnost na větší vojenské tažení proti IS

04.09.2014 11:47

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron ujistili, že se jejich země nedají zastrašit extremisty, kteří zavraždili dva zajaté americké novináře. Oba politici to napsali ve společném článku pro britský list The Times těsně před zahájením summitu NATO.

Obama a Cameron prý začínají připravovat veřejnost na větší vojenské tažení proti IS
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Budeme své hodnoty bránit s větší, ne menší odhodlaností, protože svobodný svět je zásadní složkou našeho způsobu zajištění bezpečnosti pro naše národy," stojí v článku.

The Times k němu píše, že oba nejvyšší představitelé zřejmě začínají připravovat veřejnost na širší vojenské zapojení do tažení proti skupině Islámský stát (IS), která bojuje v Sýrii a Iráku a zavraždila oba novináře Stevena Sotloffa a Jamese Foleyho. Článek doplňuje fotografie Skota Davida Hainese s malou dcerkou v náručí. Ten se objevil na videu IS jako další potenciální oběť skupiny.

Velká Británie a USA stojí v čele úsilí o zajištění světového míru

Obama a Cameron píší, že Británie a USA stojí v čele úsilí o zajištění globálního míru. „Teroristé se nemohou mýlit víc, jestliže doufají, že nás oslabí jejich hrozby. Ameriku ani Británii barbarští vrazi nevyděsí," stojí v článku.

Vůdce britských labouristů Ed Miliband už naznačil, že podpoří zapojení Británie do akce proti skupině, kterou ministryně vnitra Theresa Mayová označila za „vraždící psychopaty".

Obama s Cameronem si pro tažení proti IS chtějí vytvořit solidní podporu

The Times píše, že Obama a Cameron, kteří loni nezískali širší podporu pro zásah proti Sýrii, jsou tentokrát odhodláni vytvořit si solidní podporu doma a získat dostatek regionálních spojenců. Obama na cestě do dějiště summitu Newportu jasně řekl, že se chce ujistit, že než USA „pošlou do vzduchu piloty proti IS, bude jasné, že to přinese úspěch, že bude jasný důvod operace a budou vyznačeny cíle".

Rusko roztrhalo knihu pravidel

V článku se konstatuje, že svět nyní čelí nebezpečným výzvám. „Rusko na východě roztrhalo knihu pravidel svou nelegální anexí Krymu, vysláním svých vojáků na ukrajinské území a ohrožováním suverénního státu. Jižní nestabilní oblast se rozkládá od severní Afriky a Sahelu po Blízký východ."

„Naprosto odporní" vrahové Foleyho a Sotloffa jsou „posledním příkladem brutálního a jedovatého extremismu, který vraždí lidi bez rozdílu a vyváží terorismus do zahraničí. Tyto problémy, jimž čelíme, ohrožují bezpečnost britského a amerického národa a rovněž celého světa," píší oba politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…