Obama jednal s Tokiem a Soulem o reakci na jaderný test KLDR

07.01.2016 6:39

Americký prezident Barack Obama v telefonických rozhovorech s jihokorejskou prezidentkou a japonským premiérem potvrdil americké závazky ohledně bezpečnosti spojenců po jaderném testu KLDR. Soul dnes v reakci na akci Pchjongjangu omezil vjezd svých občanů do severokorejské průmyslové zóny Kesong.

Obama jednal s Tokiem a Soulem o reakci na jaderný test KLDR
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Prezidentka Pak Kun-hje a premiér Šinzó Abe jednali s Obamou také o „silné mezinárodní odpovědi na nynější bezohledné chování Severní Koreje“, uvedl v noci na dnešek Bílý dům.

Do severokorejské zóny Kesong, která je společným hospodářským projektem obou korejských států, mají nyní z Jižní Koreje přístup jen podnikatelé, kteří se bezprostředně podílejí na chodu tamních průmyslových podniků, uvedla jihokorejská vláda. Kdy bude omezení zrušeno, neupřesnila.

V průmyslovém parku Kesong funguje přes 120 jihokorejských malých a středních podniků, které využívají lacinou severokorejskou pracovní sílu. Zaměstnání tu našlo kolem 54 000 Severo­korejců.

Severní Korea ve středu oznámila, že vůbec poprvé provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové bomby. Pokud by se toto prohlášení potvrdilo, znamenalo by to významný pokrok v jaderném zbrojním programu této izolované totalitní země. Odborníci mají ale pochybnosti především kvůli relativně malé síle výbuchu. Rada bezpečnosti OSN nicméně jadernou zkoušku jednomyslně odsoudila a pohrozila přitvrzením sankcí proti Pchjongjangu.

Podle tiskových agentur je za testem především snaha diktátora Kim Čong-una upevnit svou pozici před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech.

Obama v rozhovoru s nejvyššími představiteli Japonska a Jižní Koreje rovněž poblahopřál k dosažení dohody mezi oběma státy, která má vyřešit spor vlekoucí se řadu desetiletí kvůli Korejkám nuceným Japonci za druhé světové války k prostituci.

Problém bývalých korejských sexuálních otrokyň, eufemisticky známých jako „utěšitelky“, je hlavním zdrojem napětí ve vztazích mezi Soulem a Tokiem. Obě země jsou demokratické, obchodují spolu a sdílejí také pevné spojenectví se Spojenými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…