Obchodní řetězce jsou jako teroristi, tvrdí Babiš

02.11.2012 12:57

Majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš ostře kritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Babiš reagoval na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam a přednost dal regionálním dodavatelům. Pekárny Penam patří do skupiny Agrofert vlastněné Babišem.

Obchodní řetězce jsou jako teroristi, tvrdí Babiš
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

"Působení (obchodních) řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu z jednoho dne na druhý. Přestali jsme zásobovat 246 prodejen Aholdu, protože jsme se nedomluvili na ceně, i když cena obilí stoupla. Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí," řekl Babiš v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství.

Situaci zhoršuje DPH

Obchodní řetězec Albert změnu dodavatele čerstvého pečiva zdůvodnil stoupající oblibou regionálních dodavatelů pečiva. "Naši zákazníci mají své oblíbené místní pekaře a jejich výrobky chceme nabízet i v našich prodejnách," uvedl v říjnu manažer prodejen Albert Milan Mrázek. Dvě největší pekárny budou do Alberta i nadále dodávat balený chléb, jemné pečivo či některé výrobky privátních značek.

Regionální výrobci pečiva dodávali dosud do prodejen Albert spíše krajové speciality a doplňkový sortiment pečiva, a rozšiřovali tak standardní nabídku největších dodavatelů, pekáren United Bakeries a Penam. Skupina Penam nadále dodává čerstvé nebalené pečivo do obchodních řetězců Billa, Penny Market, Tesco, Globus, COOP, Spar a Kaufland.

Tuzemské potravinářství je podle Babiše velmi problémová oblast podnikání, protože neexistuje evropský trh a potraviny se pouze dovážejí ze zahraničí do Česka. "Máme obrovskou nevýhodu daně z přidané hodnoty. Například v Polsku je DPH na maso jen tři procenta. Potravinářství je u nás snad nejhorší a velice neefektivní obor, co tady může být. Nemohli bychom v něm podnikat bez zisků z chemie," podotkl Babiš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…