Obchodní řetězce jsou nepoučitelné, rozzlobil se v rádiu Klanica a slíbil vyšší pokuty

02.12.2013 18:39

Kvalita potravin v obchodech je nevalná. Podle výsledků průzkumů tento názor sdílí čím dál tím více lidí. A ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica jim dává za pravdu. V rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce prohlásil, že pokuty za prohřešky by pro velké obchodní řetězce měly být mnohem vyšší, a to až v řádech milionů korun.

Obchodní řetězce jsou nepoučitelné, rozzlobil se v rádiu Klanica a slíbil vyšší pokuty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Klanica zdůraznil, že pokuty nesmí být pro danou společnost či obchodníka likvidační, musí být adekvátní jeho kapitálu a plnit výchovnou funkci. Ta však prý v případě velkých řetězců značně pokulhává. „Nedostatky u nich zjišťujeme opakovaně, proto je potřeba pokuty navýšit,“ podotkl.

Připomněl zároveň, že stát nemůže garantovat kvalitu potravin. „Ta se musí vyrobit a v neznehodnocené podobě prodat zákazníkům. My pouze můžeme vyvíjet tlak a napomáhat absolutní bezpečnosti potravin,“ uvedl s tím, že takový ideální stav bohužel nikdy nenastane. SZPI každý rok provede přibližně 35 až 38 tisíc kontrol, což je podle jeho názoru úctyhodné číslo.

Změny s sebou nepřináším

Klanica byl do funkce jmenován ministrem zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem na začátku října tohoto roku. „Zklamu ty, co očekávají změnu. Několik let jsem byl součástí managementu, který úřadu dával směr,“ vzkázal posluchačům. A pokud k nějakým změnám dojde, rozhodně se tak prý nestane v příštích měsících.

V Česku by podle Tomana měl vzniknout silný Úřad pro potraviny se sídlem v Brně. "Není to podřízenost Úřadu pro potraviny Státní zemědělské a potravinářské inspekci, je to transformace Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Úřadu pro potraviny do jednoho úřadu," upřesnil ministr před týdnem svou vizi médiím. A Klanica odpovídá: „My jsme připraveni.“ Jedná se však prý o myšlenku, která s sebou nese ještě mnoho práce a úsilí.

Čtyřiačtyřicetiletý Klanica absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a v roce 1994 začal pracovat ve SZPI. Od roku 2010 zastával na ústředním inspektorátu SZPI funkci vrchního ředitele Sekce kontrolní a právní a zároveň byl zástupcem ústředního ředitele SZPI.

SZPI je dozorová organizace, která kontroluje bezpečnost, kvalitu a správné označování potravin při výrobě, ve skladech, při přepravě i v obchodech. Dohlíží také na podmínky výroby a prodeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…