Obešly zákon. Nestydatě. Kobza napadl vládní strany

20.04.2022 8:54 | Komentář

Koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců, TOP 09, ale i koalice Pirátů a STAN, nestydatě obešly zákon, zuří opoziční poslanec SPD Jiří Kobza. Co ho tak vytočilo? Podívejte se sami.

Obešly zákon. Nestydatě. Kobza napadl vládní strany
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf těsně po říjnových volbách do Sněmovny konstatoval, že Jednací řád Sněmovny umožňuje vznik poslaneckého klubu jen u subjektu, který kandidoval samostatně, čili formálně vzato mohly poslanecký klub ustavit jen ANO a SPD.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Hasenkopf na svém facebookovém profilu upozornil, co stojí v § 77 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, v platném znění: „K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců. Ergo poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN nemají nárok na poslanecký klub, a to ani společně (koalice není politická strana), ani každý zvlášť (žádná z jmenovaných politických stran nekandidovala samostatně),“ konstatoval právník.

Na tuto situaci se opozičního poslance SPD Jiřího Kobzy zeptal také jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz.

„Jak je možné, že existují poslanecké kluby PSP, když ze zákona č. 90/1995, v aktuálním znění, může klub založit jen subjekt, který kandidoval samostatně. Tedy koaliční partneři na něj nemají právo. Tím pádem ovšem jakákoliv rozhodnutí takových klubů jsou v rozporu se zákonem, tudíž nemají žádnou účinnost, a tedy i se všemi konsekvencemi. Proč jsem dosud neviděl tento fakt nikde rozporovat? ... Co se tímto stavem, kdy jsou zákony ČR porušovány přímo PSP dá dělat?“ padl dotaz.

A Kobza odpověděl.

„Zákon nestydatě obešli tím, že se jako koalice po vstupu do Sněmovny rozpustili a vytvořili kluby z ‚nezařazených‘ poslanců. Vůbec nekomentuji, co si o tom myslím,“ odvětil.

Koaliční poslanci však oznámili, že celou situaci konzultovali i s právníky z Kanceláře poslanecké Sněmovny a dostali ujištění, že mohou ustavit své samostatné poslanecké kluby, i když kandidovali v koalici.    

Ústavní právník profesor Jan Kysela krátce po volbách pro server Novinky.cz naznačil, že ustavení poslaneckých klubů je minimálně sporné. Ale v praxi bude záležet na tom, zda bude stávající stav akceptován, či nikoli.

„Pokud to Kancelář Poslanecké sněmovny vyhodnotí, že není problém, tak žádný tlak na novelizaci Jednacího řádu nebude. V případě, že by kancelář usoudila, že takhle kluby vypadat nemohou, a pakliže tak vypadat budou, tak stranám nebudou plynout žádné finanční nároky, tak to dozajista bude tlačit na novelizaci jednacího řádu,“ upozornil  Kysela.

Ústavní právník Marek Antoš doplnil, že pokud vezmeme jeden bod Jednacího řádu Sněmovny jako celek, pak by kluby u stran zvolených v koalicích vzniknout nemohly, ale pokud se vezme v potaz paragraf z Jednacího řádu jako celek, pak lze podle Antoše říci, že i strana kandidující v koalici může vytvořit poslanecký klub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…