Obézní umírají na covid více. Očkujte je přednostně, žádají vědci

04.03.2021 17:30

Vědci ze světové federace pro obezitu přišli s informací, že většina úmrtí na covid-19 připadá na státy bojující s obezitou svých obyvatel. Na státy, které mají více než polovinu populace obézní, připadá 88 procent úmrtí na koronavirus. Proto vědci vyzvali, aby byli přednostně očkováni právě obézní lidé. Problém se týká i Česka, kde podle údajů trpí nadváhou 62 procent lidí.

Obézní umírají na covid více. Očkujte je přednostně, žádají vědci
Foto: ČPZP
Popisek: Obezita, ilustrační foto

Typickým příkladem státu, jehož obyvatelé trpí obezitou, jsou Spojené státy, ve kterých již koronaviru podlehlo na 531 tisíc lidí. Podobně špatně na tom byla Velké Británie, zatímco země, kde obezitou trpí méně lidí, jsou rizika úmrtí na covid-19 radikálně nižší. Světová federace pro obezitu proto doporučuje, aby se při očkování i testování dávala přednost lidem trpícím obezitou.

Podle informací serveru Seznam Zprávy totiž obezita zvyšuje riziko hospitalizace, přijetí na jednotku intenzivní péče a připojení na plicní ventilaci. Například v Británii má být až 36 procent hospitalizací dáno obezitou a nedostatkem pohybu. Podle Čínské akademie věd mají lidé s nadváhou o 84 procent vyšší riziko těžkého průběhu koronaviru. Obezita je po věku druhou nejčastější příčinou těžkých průběhů nemoci covid-19.

Obezita je podle vědců problém i do budoucna, protože podle studií nadváha zhoršovala i situaci u dalších respiračních nemocí při epidemii SARS nebo chřipky H1N1. Proto by se vlády podle organizace měly více zaměřit na boj s obezitou, na investování do trvale udržitelného potravinářství, do aktivní dopravy, ale i zajištění přístupu k pitné neslazené vodě. Ve školách by se podle nich měly poskytovat výživově hodnotné obědy.

Očkování na covid-19 proto podle vědců nevyřeší civilizační problémy, protože přijdou další epidemie, a pokud nezměníme životní styl a stravování, budou podobně ničivé.

Problém se podle studie týká i Česka, kde je 62 procent lidí s nadváhou a 26 procent obyvatel je obézních. Podle predikcí budou navíc tato čísla stoupat a v roce 2025 by mělo u nás být 32 procent obézních mužů a 29 procent žen. U dětí by pak měla obezita vzrůst na 13 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…