Obhájci lidských práv znovu bijí na poplach. Opět kvůli Trumpovi

26.08.2017 14:05

Bývalý šerif Joe Arpaio, který sám sebe označuje za vůbec nejtvrdšího šerifa v USA, dostal milost od prezidenta Trumpa. Hrozil mu půlroční trest vězení za pohrdání soudem, protože i přes soudní zákaz dál nechával kontrolovat přistěhovalce. Ve Spojených státech je znám jako šerif, který se nejtvrději staví právě proti přistěhovalcům.

Obhájci lidských práv znovu bijí na poplach. Opět kvůli Trumpovi
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Podle informací agentury Reuters dostal bývalý šerif z Phoenixu Joe Arpaio milost od 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Kdyby ji nedostal, hrozilo mu až šest měsíců vězení za pohrdání soudem. Soud mu uložil, aby si přednostně nevybíral k policejním zákrokům přistěhovalce, protože „rasové profilování“ je v rozporu se zákony USA. Arpaio však zákazu nedbal a právě tento fakt byl vyhodnocen jako pohrdání soudem.

Celý článek v angličtině naleznete zde

„Během svého působení v úřadě šerif Arpaio chránil veřejnost před zločiny kriminálníků a před ilegálními imigranty,“ napsal Bílý dům do zdůvodnění milosti.

Pětaosmdesátiletý Arpaio opustil úřad šerifa po čtyřiadvaceti letech loni v listopadu poté, co prohrál volby. Nevyloučil však, že se v příštím volebním období pokusí kandidovat znovu. Prezidentu Trumpovi poděkoval. „Musím poděkovat prezidentu Trumpovi za to, co udělat. To je jisté,“ oznámil bývalý šerif, když se o milosti dozvěděl. Navíc oznámil, že v pondělí či v úterý zveřejní informace, které odhalí „skutečné pozadí“ kauzy, která ho dostala až před soud.

Zástupkyně ředitele Unie pro občanské svobody Cecillia Wang považuje Trumpovo rozhodnutí za nebezpečné, protože prezident tím vyslal signál, že „rasové profilování“ je v pořádku a pokud úřední osoba zneužije svou moc, může se těšit na milost. V podobném duchu se vyjádřili i další obhájci lidských práv. Jediné správné místo pro bývalého šerifa je podle jejich názoru vězení.

Demokratický senátor Patrick Leahy vyjádřil názor, že po událostech v Charlottesville je třeba společnost léčit a znovu spojovat, jenže kroky prezidenta Trumpa k tomuto ozdravení zjevně nepovedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…