Objevil jsem skrytou tvář Ferdinanda Peroutky, pronesl Ovčáček v TV. Odpůrce Zemana naštval mnohým

20.10.2016 11:41

Hostem manželky kancléře Vratislava Mynáře Alex Mynářové byl v pořadu Vlivní na TV Barrandov mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Objevil jsem skrytou tvář Ferdinanda Peroutky, pronesl Ovčáček v TV. Odpůrce Zemana naštval mnohým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Jsem konzervativní. Hodně konzervativní,“ zmínil úvodem rozhovoru Jiří Ovčáček. Záhy však musel vysvětlovat, proč si na arcibiskupském gymnáziu jako student nechal obarvit vlasy na zeleno. „Ač jsem konzervativní, tak rád provokuji. Dnes, kdyby si někdo obarvil vlasy na zeleno, tak se nad tím nikdo nepozastaví, ale v té době, v roce 1997, to vyvolalo haló,“ zmínil i tehdejší novinový článek. Gymnázium pak Ovčáček dobrovolně opustil. 

„Provokuji i dnes. A rád. Zvláště pražskou kavárnu,“ podotkl následně Ovčáček. „Krásně reaguje. Je ve své podstatě drobným prvokem, který reaguje na jednoduché chemické reakce. Kdyby nereagovala, tak by mě to nebavilo,“ zmínil. 

Řeč přišla i na kauzu Ferdinanda Peroutky, kdy Ovčáček podle svých slov stále hledá novinový článek Hitler je gentleman, který podle prezidenta Miloše Zemana novinář napsal. Dodnes se však nenašel a je předmětem i soudního sporu. „Objevil jsem skrytou tvář Ferdinanda Peroutky a je dobře, že se o tom začalo veřejně mluvit,“ podotkl. „Řešíme pouze to, kdo má tu omluvu pronést, kdo ji má podepsat. Soud pronesl, že to má být Česká republika. My si myslíme, že to není vhodné, neboť by to mohlo vytvořit nebezpečný precedent. Nerozporujeme rozhodnutí omluvy. Ta v každém případě padne,“ tvrdí k dovolání. On sám bude ještě dál hledat. 

A vzpomnělo se i na 17. listopad 2014, kdy dav vypískal prezidenta Miloše Zemana na Albertově. „Byl jsem s panem prezidentem na pódiu. Nějaké médium vytvořilo fotografii, jak něco panu prezidentovi říkám. A já jsem v tu chvíli říkal panu prezidentovi: Jsem na Tebe hrdý,“ uvedl Ovčáček s tím, že byl hrdý na to, že se takto hlava státu postavila davu. „Nebylo to nic příjemného, ale člověk musí něco vydržet. Já jsem říkal jednu jedinou věc: Ano, zažili jsme zajímavý 17. listopad, ale za pár měsíců bude situace úplně jiná,“ sdělil Ovčáček. „I letos na podzim očekávám nějaké protizemanovské vzepětí,“ dodal. Prezident tehdy rozčílil veřejnost slovy, že 17. listopad 1989 nebyl žádná krvavá řež. To nyní sdílel i Ovčáček. „17. listopad 1989 rozhodně nebyl žádný masakr. Masakr je to, když zůstávají na dlažbě mrtví lidé. Tady šlo o řežbu, kdy Bezpečnost zbila lidi na Národní třídě, ale rozhodně to nebyl žádný masakr,“ zmínil.

Hovořilo se i o prezidentských protikandidátech pro příští volby. „Nevidím nikoho, kdo by byl tím silným kandidátem. Michal Horáček má jednu nevýhodu. Hezky mluví, ale neříká žádné názory. A v tom bude pokračovat. Ale lidé budou chtít slyšet názory. Ta kampaň bude úplně jiná tematicky. Jsme v situaci, kdy Velká Británie odchází z EU, jsme svědky terorismu, války v Sýrii. A lidé budou chtít slyšet jasné názory, jak to řešit,“ myslí si Ovčáček. Lidé podle něj nebudou chtít fíkus, který se bude hezky usmívat. „Takového politika lidé chtít nebudou. Silný protikandidát tak bude pouze ten, kdo bude mít silné názory,“ dodal.

„Uprchlická krize už překresluje politickou mapu. V žádném případě nemáme přijímat kvóty a nemáme akceptovat dobrovolné přijímání uprchlíků. Máme unikátní šanci se krizovým jevům vyhnout, ale musíme být pevní. Část naší vlády tak nějak pokoutně přijímání uprchlíků připravuje, ale naštěstí jsou tam i tací, kteří tomu brání,“ říká Ovčáček. 

Ovčáček pravidelně předstupuje před novináře se svou tiskovou konferencí, kde tlumočí názory hlavy státu. Jejich znění precizuje jen pár desítek minut před samotným vystoupením. „Někdy doporučím zmírnit, někdy přitvrdit,“ sděluje.

A co parlamentní volby? „Situace za rok může být zcela odlišná než teď. Nyní vidíte silnou pozici ANO a oslabující ČSSD. Ale za rok to může být třeba naopak,“ uvedl Ovčáček. Do kampaně prý hlava státu zasahovat nebude, pouze bude apelovat, aby lidé přišli k volbám. 

Kromě čtení, především Henryho Kissingera, se Ovčáček také rád dívá na staré filmy. „Žádný sport, nikdy. Zdravý životní styl? Piji mléko. Vypiji třeba litr mléka,“ zmínil Ovčáček také něco ze svého soukromí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …