Obrana vypíše veřejnou soutěž na prodej osmi nepotřebných L-159

12.10.2012 16:43

Ministerstvo obrany vyhlásí 24. října veřejnou obchodní soutěž, v níž nabídne zájemcům osm nepotřebných letadel L-159 v jednomístné verzi. Úřad má přitom náznaky, že zájemci o nevyužívané stroje z armádních skladů opravdu budou, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr obrany Alexandr Vondra. Ministr to uvedl poté, co oznámil zájem Iráku o celkem 28 českých bitevníků. Bagdád má zájem převážně o nové stroje, obrana se ale snaží zbavit také letounů, které stojí ve skladech a představují znační výdaje na jejich údržbu.

Obrana vypíše veřejnou soutěž na prodej osmi nepotřebných L-159
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

"Naše snaha o prodej letounů L-159 z inventáře, který nemá zatím využití, zdaleka nekončí," řekl novinářům Vondra. Termín pro podání návrhů na odkoupení nepotřebných bitevníků z Aera Vodochody vyprší 9. ledna. "Podle předběžných indicií jsme si jisti, že zájemci budou," dodal Vondra. Česká armáda nakoupila od leteckých závodů ve Vodochodech 72 letounů L-159. Dnes ale využívá jenom třetinu z nich, ostatní stroje skladuje v hangárech a hledá pro ně kupce. Jejich uskladnění a konzervace stojí stát 30 milionů korun ročně.

Vážný zájem o koupi 28 letounů dnes projevil Irák

O plánu ministerstva obrany prodat 32 nepotřebných letounů L-159 Alca informoval na konci srpna deník Mf Dnes. Podle listu by se mezi zájemci o koupi bitevníků mohli objevit například milionáři z USA nebo Kanady, mezi jejichž koníčky patří pilotování proudových letounů. Stroje by se mohly hodit i leteckým školám, podle expertů jsou vhodné také pro pobřežní stráž.

Vážný zájem o koupi 28 letounů dnes projevil Irák. Obě strany jsou několik týdnů od podepsání konečné dohody. Poprvé v historii se tak zřejmě podaří české bitevníky prodat do zahraničí. Bagdád má ale zájem zejména o nové stroje. Představitelé ministerstva obrany nicméně podotýkají, že prodej nových strojů může pomoci i k vyprázdnění plných armádních skladů. Pro prodej letounů je totiž podle nich důležité, aby je nějaká země již vlastnila a mohla dát reference dalším možným zájemcům.

Český rozhlas na počátku září informoval, že o L-159 projevila zájem slovenská armáda, která by stroji mohla nahradit starší české letouny L-39 Albatros.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…