Obří výdaje Drábkova úřadu za počítačové programy. Nejvíc rostly za Škromacha

26.04.2012 7:58

Ceny státních zakázek a služeb, za které stát platí, jsou již dlouhá léta trnem v oku celé české společnosti. Výjimkou není ani problematika pořizování nového softwarového systému na ministerstvu práce a sociálních věcí pod taktovkou Jaromíra Drábka (TOP 09). Není to ale tak, že Drábek napravuje problémy minulosti? Podle informací deníku Právo totiž k maximálnímu nárůstu výdajů v této oblasti došlo za Zdeňka Škromacha.

Obří výdaje Drábkova úřadu za počítačové programy. Nejvíc rostly za Škromacha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) čelí v posledních měsících ostré kritice za problémy spojené se zaváděním nového softwaru určeného pro výplatu sociálních dávek. Šéf resortu byl kritizován mimo jiné za to, že odmítal zveřejnit smlouvy, ze kterých by bylo zřejmé, kolik pořízení nového systému stálo.

Obraťte se na dnešního ministra, vzkázal Škromach

Novinářům se ale podařilo zjistit, že obřího nárůstu dosáhly výdaje za software ještě v letech 2005 a 2006, kdy stál v čele resortu současný senátor za ČSSD Zdeněk Škromach. Ten už obří nárůst nákladů neumí vysvětlit. Rozpočet na ICT se v obou letech téměř zdvojnásobil na 856 miliónů, resp. na 1,58 miliardy korun. Drábkův současný nejtvrdší kritik pouze prohlásil, že patřičné informace, proč k tak výraznému prodražení došlo, by mělo mít MPSV.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová k tomu pak uvádí, že za působení exministra Škromacha došlo k výrazné proměně výplaty sociálních dávek, což sebou přineslo řadu nákladů.

„Nově vznikly agendy příspěvku na péči a hmotné nouze. Oba okruhy dávek do té doby neexistovaly. Vycházely sice z dřívějších dávkových systémů, ale zcela zásadně je měnily,“ uvedla mluvčí. Dávky pomoci v hmotné nouzi vznikly podle ní nově a nahradily dřívější systém dávek sociální péče. Informace o tehdejších smlouvách a zakázkách se Právu ale nepodařilo získat ani z ministerstva.

Drábkova odpovědnost

Skutečností ovšem zůstává, že svůj díl odpovědnosti nese i ministr Drábek. Fakt, že se současný ministr rozhodl nevypsat výběrové řízení na dodavatele nového systému, vedl podle Nadačního fondu proti korupcí k tomu, že v tuto chvíli zaplatí ministerstvo za nový systém až čtyřikrát více, než by mohlo při vypsání výběrového řízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…