Obsaďte si barák, druhou Kliniku. V centru města, už to začalo. A radnice? „Monitoruje“

21.01.2021 9:20

Po dvou letech začínají squatteři z Kliniky opět vystrkovat růžky, a pokud je možné věřit jejich prohlášením ze sociálních sítí, chtějí obsadit další objekt. Jeden z domů, které mají vyhlídnuté, je opět v Praze 3, kde už „klinikáře“ dobře znají. Radnici zatím nikdo vědět nedal. Bývalý starosta za ODS Alexander Bellu ale říká, že je potřeba takové snahy utnout už v zárodku. „Zkušenosti s Klinikou mluví jasně. Všude špína, drogy nebo stíhaní jedinci,“ míní. Což se shoduje s reportáží, kterou o Klinice před vystěhováním natočili.

Obsaďte si barák, druhou Kliniku. V centru města, už to začalo. A radnice? „Monitoruje“
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Dům na Seifertově ulici, o který se zajímají "klinikáři"

Je tomu dva roky, co bylo vyklizeno „autonomní sociální centrum“ Klinika. Nakonec i klinikáři bivakující na střeše objektu slezli a zanechali ho úklidové službě. Někdo si na tuto epizodu možná ani nevzpomene. Ale klinikáři sami rozhodně vzpomínají. A plánují, ve spolupráci s dalšími organizacemi.

12. ledna sdílela Anarchistická federace tuto výzvu, doplněnou o video, ve kterém tvrdí, že je „na čase obsadit nové Kliniky a nové Milady a nové Ladronky“ a „vrátit tak městu to, co mu stát násilně vzal“. „V obsesi vlastnit majetek bez ohledu na jeho použití byla zničena místa pro sociální spravedlnost. Je proto třeba vytvářet nové otevřené domovy pro dobrovolné aktivity překračující hranice ideologií i tržního světa,“ tvrdí anarchisté. A na videu je vidět, jak v rytmu techna vylepují nápisy jako „Obsaď a žij“ nebo „Vyvlastnit!“ či „Nenechme prázdné domy prázdným lidem“.

(Video je ke shlédnutí pouze na stránkách Facebooku, viz. odkaz)

A tuto výzvu, nazvanou „Ukažme si na prázdné domy“ převzalo i „autonomní sociální centrum“.

V samotném popisu akce se píše v podstatě to samé: „Ceny nájmů a bytů rostou v Praze dvakrát rychleji než mzdy, a tak je mnoho lidí nuceno platit stále více peněz za bydlení ve stále horších podmínkách. Mezitím se zisky developerů během posledních let zdvojnásobily a segment bytů využívaných jen na investice neustále roste. Naše domovy byly proměněny na spekulativní zboží miliardářů a korporací a zcela ztrácí svou sociální hodnotu.“ A i zde je připomenuto vyklizení Kliniky.

Minimálně jeden z objektů, který si anarchisté označili, se nachází opět v Praze 3, konkrétně v Seifertově ulici, dům č. 989/23, který aktivisté oblepili nápisem „Obsaď a žij“, spolu s výzvou iniciativy ODS (Opravdu dobré squaty).

Dům číslo 989/23 v Seifertově ulici

Jak je z fotodokumentace vidět, nejsou anarchisté zdaleka první, kdo má na domu svůj nápis, omítku zdobí graffiti a ironicky název sítě amerických hotelů Hilton. Celkově je stavba zanedbaná, omítka z vyšších pater opadává.

K plánům squatterů jsme získali vyjádření radnice a komunálních politiků Prahy 3. Zjišťovali jsme, zda si jsou aktivit anarchistů vědomi a zda v této věci hodlají podniknout nějaké preventivní kroky. Případně, zda radnici anarchisté kontaktovali. „Zmíněný dům není v majetku MČ Prahy 3. Nikdo nás v této věci nekontaktoval a situaci budeme monitorovat,“ sdělila našemu serveru tisková mluvčí Prahy 3, Zuzana Křížková. Také jsme kontaktovali předsedu výboru pro územní rozvoj v Praze 3, Matěje Michalka Žaloudka za Zelené. Ten nám sdělil, že Parlamentním Listům vyjádření neposkytuje. Na konkrétní dotaz, zda zapadá případný squat do plánu územního rozvoje Prahy 3, reagoval jen pobaveným „Lol“.

Ozval se nám i bývalý starosta Prahy 3 za ODS Alexander Bellu: „Právě jsem zaznamenal video Anarchistické federace, která navádí obsazovat nové budovy a vytvářet nové squaty, jako byla Klinika. Předpokládám a doufám, že se vše děje bez vědomí současného vedení Prahy 3. Jde o jasné navádění k páchání trestné činnosti, kterou je třeba v zárodku utnout. Zkušenosti s Klinikou mluví jasně. Všude špína, drogy nebo stíhaní jedinci. Nikdo nemá právo okupovat cizí majetek, proto doufám, že se zasáhne rychle a nebudeme půl roku řešit, jak je dostat pryč. Kdo se chce věnovat alternativní kultuře, ať tak činí, ale ne v rozporu s právním řádem ČR.“

Na závěr není od věci si připomenout, jak vypadala Klinika ještě předtím, než exekutor její obyvatele/okupovatele vystěhoval. K čemuž může posloužit následující reportáž. S kamerou a holí se k objektu před vystěhováním vydal tehdejší redaktor Reflexu Jiří Doležal a našel hned několik zajímavostí. Předně ceduli „Neteče voda, splachujte dešťovkou nebo jděte na zahradu“. „Počkejte, vy tady chodíte čůrat na zahradu? Jako v centru Prahy chodíte konat potřebu na zahradu?“ nechtěl uvěřit svým očím. „Ale to je strašná prasárna, ne? Když to tady očůráváte ten barák. Mladá paní, to to taky vokakáváte?“ ptal se klinikářů a na WC pak prohlásil, že takovou špínu neviděl ani v Africe.

Na zahradě našel opuštěnou botu, což okomentoval slovy „Ale maj tu pěknej bordel soudruzi.“ A zlatý hřeb reportáže byla improvizovaná kadibudka. „Třicet let píšu o bezdomovcích, ale tohle jsem teda v Praze ještě neviděl. Dámy a pánové, dovolte, abychom vás seznámili se strašnou pravdou o squatu Klinika. Já to nechci nijak komentovat, protože to žádný komentář nepotřebuje. Naši anarchisté jsou opravdu čistotní jedinci a tohle se prosím děje v centru Prahy na pražském Žižkově. Račte popatřit. Vážení diváci, já se omlouvám, ale tohle je třídně uvědomělé, anarchistické hovno ze squatu Klinika. Nacházíme se v centru Prahy, několik desítek metrů od obytných domů a tady je od anarchistů nasráno na hromadu,“ seznámil diváky se stavem „autonomního sociálního centra“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…