Obviněnému žháři z Bohumína hrozí doživotí. Rodinu ohrožoval už v minulosti, měli z něj strach

10.08.2020 18:15

Ze založení požáru panelového domu v Bohumíně, při němž v sobotu zemřelo 11 lidí včetně tří dětí, policie obvinila čtyřiapadesátiletého muže. Muž, který byt s lidmi uvnitř úmyslně zapálil, je viněn z vraždy a obecního ohrožení, může mu za to hrozit i doživotní trest. Motivem byly déletrvající spory uvnitř rodiny. Obviněný měl byt zapálit pomocí hořlaviny a následně před domem přihlížet požáru a tomu, jak jeho příbuzní umírají při skoku z okna.

Obviněnému žháři z Bohumína hrozí doživotí. Rodinu ohrožoval už v minulosti, měli z něj strach
Foto: Repro Facebook Tomas Minarcin
Popisek: Požár domu v Bohumíně

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí
Motivem žhářského útoku měly být spory uvnitř rodiny. To potvrzují i výpovědi mnohých svědků pro média. Spory v rodině již měly trvat podstatně déle.

„Lenka V. v sobotu oznámila na facebooku, že za pár hodin bude slavit své třicáté narozeniny. Pozváno měla na patnáct lidí, vyjma jediného příbuzného, otce svého snoubence, pětapadesátiletého Zdeňka K. Důvod měla jednoduchý. Před měsícem po hádkách rodinu napadl s pistolí v ruce a vyhrožoval jim, že je zabije. Zdeněk K. ale na oslavu přišel. Neočekávaně zazvonil u dveří v jedenáctém patře věžáku v Bohumíně na Karvinsku, a jakmile mu rodina otevřela, začal kolem sebe stříkat hořlavinu. V pár vteřinách škrtnul. Byt byl okamžitě v plamenech, přítomní včetně jeho syna a vnuka se neměli jak odsud dostat. Zdeněk K. v klidu odešel po schodišti před dům a sledoval, jak panelák hoří a jeho příbuzní se snaží v zoufalství zachránit skokem z okna,“ napsala k případu pondělní MF Dnes.

Zdeněk K. zuřil, protože ho opustila žena a odstěhovala se k synovi. Pravděpodobně proto byt zapálil. Žena jako jedna z mála ohnivou hrůzu přežila a momentálně je v nemocnici.

Měsíc před tím měl prý Zdeněk K. ohrožovat ostatní členy rodiny pistolí. Pravděpodobně šlo o plynovou pistoli. Zjevně měl napjaté nervy, ale ty měl napjaté posledních 15 let. Před 15 lety prý zemřel jeho první syn – srazil ho vlak, Zdeněk K. to těžce nesl, začal pít a začal se chovat násilnicky. Incident s pistolí vyděsil jeho manželku natolik, že se odstěhovala k synovi. A to byla pro Zdeňka K. poslední kapka, po které se rozhodl spáchat tento strašlivý čin.

Dozorující státní zástupce Michal Król informoval, že policie již dnes vydala usnesení o zahájení trestního stíhání. „Mohu potvrdit, že policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání. Nyní budu rozhodovat o tom, zda a kdy podám návrh na vzetí obviněného do vazby,“ řekl pro ČTK.

Dodal, že policisté muže obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Právní kvalifikace je v obou případech zvolena podle nejpřísnějších odstavců. U soudu by tak obviněný mohl dostat výjimečný trest, tedy až doživotí.

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně zemřelo šest lidí v bytové jednotce, kde požár vypukl. Z bytu nad ní se lidé snažili zachránit výskokem z oken, pět lidí pád z dvanáctého podlaží nepřežilo. Jedná se o nejtragičtější požár za posledních třicet let.

Dosud nejvíce obětí po požáru bylo v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců.

Letos v lednu si osm obětí vyžádal požár v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…