Obvinění to dělali z ryzí hamižnosti, prohlásil v rozhlase šéf týmu Metyl

24.09.2012 17:57

Šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera, který se zabýval kauzou pančovaného alkoholu, prohlásil, že dva nejvýše postavení obvinění byli ve svém jednání vedeni toliko touhou po zisku. Jejich odhalením však práce týmu Metyl nekončí, je ještě třeba rozkrýt zbytek distribuční, přičemž není jisté, že se to vůbec podaří. Alkohol podezřelého původu proto nadále lidem doporučuje vylít.

Obvinění to dělali z ryzí hamižnosti, prohlásil v rozhlase šéf týmu Metyl
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

V den kdy na otravu metanolem v Česku zemřela pětadvacátá oběť, policie oznámila, že rozkryla odhalila dvě nejdůležitější osoby, které jsou odpovědny za míchání metanolu do alkoholu. Kdy se policistům podaří odhalit celou prodejní síť? V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu  odpovídal náměstek policejního prezidenta pro vyšetřování a šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera.

Riziko stále nepominulo

"Vyšetřování je v té fázi, že máme vrchol této kauzy, tedy lidi, kteří míchali tuto surovinu k další distribuci, ale zatím nemáme odkrytou celou distribuční síť , tudíž tady ještě stále existuje riziko, dalších otrav,"uvedl Kučera s tím, že policisté spolupracují s ministerstvem zdravotnictví, které na svém webu zveřejnilo etikety na podezřelých lahvích," uvedl Kučera s tím, že pořád existuje možnost, že se seznam podezřelých lihovin ještě rozšíří, ale pokud bude nalezena nová nebezpečná lahev s dosud neohlášenou etiketou, ihned to bude oznámeno.

A co obviněné vedlo k tomu, v konečném důsledku usmrtili více než dvě desítky osob. Podle vyšetřovatelů to byla touha zbohatnout. "Ti muži to udělali z ryzí hamižnosti," prohlásil v pořadu Kučera. Nechtěl však prozradit, zda dotyčné osoby vyráběly pančovaný alkohol již dříve.

Šéf policejního týmu odpovídal i na dotaz, o by měli občané udělat s alkoholem, u něhož si nejsou jisti původem. Jedinou jistotu spotřebitelů je vylít v podstatě všechen alkohol, u kterého není absolutně jistý jeho původ, zdůraznil Kučera. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že dosud nebyla rozkryta celá distribuční a není jisté, že v budoucnu bude stoprocentně rozkryta. Zdůraznil ovšem také, že policie dosud nemá žádné poznatky o tom, že by byla tato síť kryta "někým z vrchu" tedy např. vysoce postaveným celním úředníkem.  

Co bude dál s týmem Metyl

Již na tiskové konferenci pořádané v odpoledních hodinách zaznělo od policejních špiček, že policie nezanedbala svoji práci a černému trhu s alkoholem se náležitě věnuje, o čemž svědčí fakt, že se policie obdobnou kauzou zabývá každý čtvrtý den.

Po odhalení dvou nejvýše postavených obviněných tým Metyl pracuje dál a bude se snažit předat získané poznatky do širšího konceptu vyšetřování této trestné činnosti, ale o definitivní formě fungování tohoto týmu se bude teprve v budoucnu rozhodovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…