Obviněným v kauze kolem Brna-střed hrozí až 16 let vězení

11.03.2019 11:45

Devíti obviněným v korupční kauze v Brně-středu hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Přitěžuje jim účast v organizované zločinecké skupině, která sazbu zvedá. ČTK to dnes řekl dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Policie viní devět lidí ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů, pět z nich skončilo ve vazbě. Soudce Městského soudu v Brně Libor Hanuš už dříve uvedl, že jim hrozí tresty od 10,5 roku výše.

Obviněným v kauze kolem Brna-střed hrozí až 16 let vězení
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Sazba, kterou jsou ohroženi, vychází z toho, že u všech jde o přijetí úplatků nebo úplatkářství v té vyšší kvalifikaci, kde hrozí sazba od pěti do 12 let. Ale vzhledem k tomu, že je to organizovaná zločinecká skupina, tak zákon stanoví, že horní hranice se zvyšuje o jednu třetinu a ukládá se trest v horní polovině takto stanovené sazby. Tím pádem se 12 posouvá o třetinu na 16, tedy pět až 16. Polovina je 10,5 roku takže v horní polovině je nad 10,5,“ vysvětlil Mezlík.

Policie po zásahu na radnici z konce minulého týdne obvinila devět lidí. Pět z nich skončilo v sobotu ve vazbě, a to radní Jiří Švachula (ANO) a vedoucí odboru investic Petr Liškutin (ANO), který je zároveň místostarostou Brna-Ivanovic. Kromě Švachuly a Liškutina jsou ve vazbě také tři podnikatelé ve stavebnictví a realitách – Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Čtyři lidi policie stíhá na svobodě, dva spolupracují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…