Očkovat děti proti covidu? I ty nejmenší? V SPD zahřmělo, vážná slova

28.07.2021 6:16

„Říkám jasné NE pokusům na dětech! Děti nejsou pokusnými králíky!“ spílá poslankyně SPD Monika Jarošová a vystupuje proti tomu, aby byla část vakcín na bázi molekuly messengeru RNA podávána dětem. „Očkování dětí, kdy nevíme nic o nemoci samé ani o vakcíně, je sporné natolik, až je nepřijatelné,“ tvrdí a myslí si, že panuje riziko, že se po vakcinaci stanou mozkové buňky „cílem imunitního systému“. „Nelidské zvěrstvo,“ zní od poslankyně z Okamurovy partaje.

Očkovat děti proti covidu? I ty nejmenší? V SPD zahřmělo, vážná slova
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová, poslankyně za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), členka zemědělského výboru a místopředsedkyně petičního výboru PS PČR

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Podle Jarošové je sporné už i očkování dospělých, a to prý „z mnoha důvodů“. „Ale očkování dětí, kdy nevíme nic o nemoci samé ani o vakcíně, je sporné natolik, až je nepřijatelné. To se přinejmenším týká také těhotných a kojících žen. Málo se ví, že všechny vakcíny byly úřadem povoleny podmínečně, údaje o fungování vakcín v reálné klinické praxi jsou značně omezené, a je tedy teprve nutné získat další údaje o jejich bezpečnosti,“ tvrdí poslankyně.

Vzhledem k tomu, že je u dětí prokázána nízká pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci, je podle političky „bezpodmínečně nutné zvážit poměr přínosů a rizik očkování“. „Sama vláda uvádí, že očkování chrání pouze před těžkým průběhem infekce, zdravým dětem tedy mnoho prospěchu nepřinese. Vždy musí platit zásada, že není-li nutné lék podávat, je nutné je nepodávat. A u neprověřených experimentálních léků to platí dvojnásob, a to nejenom u dětí,“ hřímá.

Poslankyně míní, že vakcína proti covidu-19 může nést riziko. „Co je vlastně vakcína proti covidu-19? Není to klasická vakcína, na jakou jsme zvyklí, tzn. že se do těla aplikuje cizorodá dávka, která následně vyvolá ve slabé míře nemoc a stimuluje vznik imunity. To není. Jedná se o genovou vakcínu, kdy se přímo do buněk dopravuje gen kódující cizorodou látku. Jak víme, že se tyto geny nedostanou do všech tělních buněk včetně mozkových a ty se pak nestanou cílem imunitního systému? To neví přece nikdo, to se teprve bádá, a na to je třeba hodně času. A přitom zastánci plošného očkování tlačí na očkování bez ohledu na věk a zdravotní stav! Tady bliká varovné světýlko, které říká jasné NE!“ napsala.

Zřejmě tak má na mysli vakcíny od výrobců Moderna a firem Pfizer a BioNTech, které působí na bázi genového typu a obsahují informační mRNA molekulu, která nese instrukce pro dočasnou produkci spike proteinu vyskytujícího se na povrchu viru koronaviru a který mu umožňuje vstupovat do lidských buněk. Imunitní systém člověka protein rozpozná jako cizí a začne tvořit protilátky a aktivovat bílé krvinky pro jeho napadnutí. Podle odborných institucí včetně kupříkladu českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv messenger RNA z vakcíny v těle nezůstává, jelikož se krátce po vakcinaci rozkládá.

Druhý typ vakcín proti covidu-19, o kterých se poslankyně nezmiňuje, působí na vektorové technologii, ty se již skládají právě z viru, v případě vakcíny AstraZeneca jde o adenovirus, upravený tak v lidském těle také simuloval produkci spike proteinu koronaviru, na nějž pak opět tělo tvoří protilátky.

Jarošová vakcinaci dětí považuje za „pokusy na dětech“: „Původně byly schválené vakcíny povoleny k použití od 18 let, ale byly neskutečné tlaky na úřady o změnu registrace, tak aby bylo možné jimi očkovat již od 12 let. Další na řadě budou děti ve věku od narození. Proč? Komu to prospěje? Proč už i děti? Dospělí se mohou rozhodnout pro genovou vakcínu sami, děti jsou v našich rukou. Je to politický, ekonomický cíl, nebo obojí? Říkám jasné NE pokusům na dětech! Nikdo nesmí vystavovat děti riziku jen proto, že si myslí, že se tím omezí šíření viru.“

„Vždy je přece možnost chránit sám sebe, pokud se cítím ohrožen, rouškou nebo očkováním, ale používat děti jako štít, jako pokusného králíka je nelidské zvěrstvo. A nutit je k tomuto rádoby dobrovolnému aktu, kdy budou zbaveni mnoha práv, ostrakizováni ve školách a v kroužcích, je zvěrstvo naentou. My dospělí se můžeme bránit, můžeme křičet, nadávat, můžeme se shromažďovat, můžeme jít k volbám a natřít jim to, děti ne. Zdraví a důstojnost našich dětí musejí být prioritou! Buďme tu pro ně, braňme si je. Zkusme se nad tím aspoň zamyslet…,“ napsala ve svém názoru poslankyně na Facebooku.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …