Od Haška nebylo fér štípat stranu před volbami, míní Rath

23.08.2010 10:18

Hejtman středočeského kraje Rath v rozhovoru pro časopis Týden kritizuje svého spolustraníka Haška, že ohlášenou kandidaturou na předsedu ČSSD poškozuje stranu před podzimními volbami.

Od Haška nebylo fér štípat stranu před volbami, míní Rath

Před senátními a komunálními volbami je nejsilnější opoziční strana rozdělena ohlášenými kandidaturami na uvolněné místo předsedy ČSSD. „Základního chybou Michala Haška bylo, že svou kandidaturu oznámil v době, kdy se připravujeme na komunální volby. Tím začal stranu štípat. Kdyby to udělal po nich, je to naprosto legitimní," říká v rozhovoru pro časopis Týden středočeský hejtman David Rath.

„Není fér vůči ČSSD ani Bohuslavu Sobotkovi, že se v době, kdy Sobotka přebral zodpovědnost za stranu a podzimní volby, nominoval jako jeho konkurent. Musel vědět, že se toho média chytnou a začnou lidi rozdělovat na sobotkovce a haškovce," tvrdí Rath, že Haškův krok sociální demokracii před volbami strašně oslabí.

Veřejné napadání představitelů ČSSD je sebevražedné a zničující

Středočeský hejtman je přesvědčen, že moc v ČSSD se snaží uchvátit kromě Haška i bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík a místopředsedové Roman Onderka a Milan Urban. „To je skupina, která přemýšlí, jak odstranit Bohuslava Sobotku, a před časem už přemýšleli, jak se zbavit Jiřího Paroubka. Za případný neúspěch ve volbách převzali zodpovědnost, když Sobotkovi okopávají kotníky," vysvětluje Rath.

Jeho samotného označil bývalý předseda Paroubek v televizním vystoupení za jednoho ze svých možných nástupců. „Zaslechl jsem to jen okrajově a bylo mi jasné, že v tu chvíli mnozí lidé u té televize omdlí a pak se vrhnou k tužce a papíru a začnou vydávat různá prohlášení. To se taky stalo, ale je to sebevražedné a zničující pro ČSSD," upozorňuje Rath na to, že politická strana nemůže přesvědčit voliče, pokud se budou její vrcholní představitelé veřejně napadat.

Paroubek se měl stát neformálním lídrem senátní kampaně

Naopak středočeský hejtman zastával názor, že měl Paroubek kandidovat do Senátu a stát se neformálním lídrem senátní kampaně. „Když jsem navrhl usnesení, aby předsednictvo vyzvalo Paroubka ke kandidatuře do Senátu, postavil se proti tomu třeba pan Onderka a někteří další. Musí si ale uvědomit, že tak jako se dnes chováme k bývalému předsedovi, tak se naši nástupci budou chovat k nám," podotýká Rath.

Ten svůj často kritizovaný drsný styl vyjadřování zdůvodňuje i tím, že dávno je pryč doba, kdy byli politici morálními vzory. Dokládá to i na příkladu bývalého prezidenta Havla, který biblicky řečeno kázal vodu a sám pil víno. „Nemůžu říkat ´choďte pěšky´ a sám jezdit v autě se spotřebou patnáct litrů. Politici by měli být opatrní, pokud moralizují," podotýká Rath, že kritizovat konzum může jen ten, kdo není sám konzument, aby to bylo věrohodné.

Čtěte také:

Duo Sobotka-Rath může restartovat Paroubkovu kariéru 

Svatoušek Rath: Tvrdíkovy klobásy zdarma jsem nechtěl 

Nekopat do Paroubka! Nesnáším to. Tolik Rath 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…