Od Palackého k Babišovi. Svérázná interpretace dějin knižně a ve spolupráci s Masarykovou univerzitou

19.11.2019 15:35

Publikace autorů z Masarykovy univerzity v Brně představuje koncentrovaný pohled na současnost a minulost české politiky. Zachycuje klíčové vývojové trendy posledních desetiletí a století a také analyzuje, jak politiku a politický systém ovlivňuje dědictví z komunistické i předkomunistické éry. Autoři tím výrazně reflektují skutečnost, že v dramatických změnách sametové revoluce a následných letech je možné najít řadu souvislostí, které pomáhají vysvětlit dnešní stav naší politiky.

Od Palackého k Babišovi. Svérázná interpretace dějin knižně a ve spolupráci s Masarykovou univerzitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Anketa

,,Míra na Hrad", křičel dav na Miroslava Kalouska. Chcete Kalouska za prezidenta?

4%
96%
hlasovalo: 22205 lidí
Šestice autorů ve velmi pečlivě zpracované knize odkrývá de facto celý vývoj národní politiky. Nevyhýbá se ani tématům reflexe či nacionalismu a postihuje reálně období od zrodu moderní české politiky (1848 - 1948) až po současnost. Zřejmě poslední část bude pro řadu čtenářů tou nejzajímavější, jelikož jsou jejími hlavními postavami aktuální političtí lídři. Prezidentem Zemanem počínaje, Jaroslavem Faltýnkem či Andrejem Babišem konče.

Právě autor poslední části, Stanislav Balík (*1978), nevynechává kromě pečlivé rešerše i vlastní soudy. Jeho zhrozeni se nad dnešním stavem věcí je tak více než patrné. Z Balíkovy interpretace mocenských tahanic o vliv na média či energetiku, je však patrné, že s řadou těchto postav osobně nehovořil. Stejně tak je zarážející, že například o bývalém ministru dopravy a reálném šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi hovoří v souvislosti s jakýmisi miliardáři. Klíčovou úlohu u VV, dodejme ze zákulisí, přitom sehrál Roman Janoušek. O tom se autor ale ani jednou nezmiňuje.

Právě tyto dojmy a možné spekulace, ač podloženy zdroji, jsou však v knize tím, co ji odlišuje od unifikovaných "učebnic". A právě ten osobní vhled Balíka nebo Andrew Robertse dodává knize nakladatelství Dokořán šťávu.

Mezi dalšími autory čtenář nalezne Lubomíra Kopečka, Pavla Pšeju, Jana Holzera a Víta Hlouška. Všech šest autorů je spojeno s Masarykovou univerzitou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…