Od eura radši dál. Říkejte, že jste ostrůvek stability, radí Česku rakouský bankéř

01.08.2012 10:43

Rakouský bankéř Andreas Treichl, šéf skupiny Erste Group, překvapivě doporučuje ČR, aby se držela dál od eura. Teď prý má relativně stabilní ekonomiku, která dokáže lákat investory, zatímco eurozóna má největší problémy ve své historii.

Od eura radši dál. Říkejte, že jste ostrůvek stability, radí Česku rakouský bankéř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Podle šéfa Erste Group, jedné z největších středoevropských bank, může Česká republika velmi těžit z toho, že je stabilní ekonomikou. „Čeští politici by měli svoji zemi více propagovat jako ostrůvek stability v Evropě,“ říká kriticky bankéř pro Hospodářské noviny. Důležitým faktorem stability je podle něj i vlastní měna - i velký zastánce Eura Treichl totiž uznává, že dnes nám svědčí více než společná.

„Nyní je západní Evropa v nejméně stabilní situaci, jakou jsme kdy v historii zažili,“ přiznává. Nikdo prý neví, co bude se Španělskem či dalšími zeměmi a jak dopadne eurozóna. „Máme tady několik podivných politiků, kteří dělají podivné věci,“ říká Treichl.

Dnes prý všichni hledají stabilitu a šanci pro růst a v Česku mohou tuto stabilitu najít. Země má výhodnou polohu v dosahu západoevropských trhů, nemá příliš vysoké dluhy a daří se jí snižovat schodky rozpočtu. „Lidé do takového stabilního prostředí automaticky přijdou, ale musí o něm vědět. Chce to agresivnější propagaci,“ doporučuje šéf rakouské bankovní skupiny.

Ten je považován za velkého fanouška Evropy a eura, ale k plánu bankovní unie se staví značně rezervovaně. Navyšování prostředků v záchranných fondech, ani nalévání peněz Evropskou centrální bankou podle něj nic neřeší. Rakouský bankéř by doporučil nový Marshallův plán, který zaplatí daňoví poplatníci z bohatších zemí, ovšem politici jim to musí férově přiznat.

Hlavní je však podle něj fiskální unie, která by dohlížela na výši zadlužení států. „Politicky to ale bude velmi těžko prosaditelné,“ je si vědom. Přesto však prý měla fiskální unie vzniknout ze všeho nejdřív, ještě před společnou měnou. „Přerozdělování peněz mezi jednotlivými zeměmi by tam alespoň řídili demokraticky zvolení politici,“ říká Hospodářským novinám Andreas Treichl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …